Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

I sedmáci se zavázali Zemi

V sobotu 22. dubna proběhly oslavy Dne Země, za kterými se ohlédli i žáci sedmého ročníku. Tomuto tématu věnovali středeční hodinu a zaměřili se na jakousi sebereflexi.

Všichni víme, že člověk od Země hlavně přijímá všechno, co jde. V malém i velkém množství, zodpovědně i nezodpovědně. Proto bylo hlavním úkolem zamyslet se nad tím, jaký přínos mají oni sami, jako jedinci, v tomto obrovském světě.

Nejprve si nachystali podklad pro práci, která bude jakousi tečkou, závěrem, slibem.

Poté si sedli do kruhu, každý dostal prázdné lístky. Jejich úkolem bylo na každý lístek napsat to, co dělají, čím prospívají Zemi. Padly myšlenky jako: nosím pití ve vlastní lahvi, svačinu v boxu, šetřím vodou, jídlem, jezdím na kole, koloběžce, sázím rostliny, používám plátěnou tašku,… Následovalo potom postupné odhazování podle pokynu: “Vyhoď to, co děláš nejméně.” Tak odhazovali do doby, než jim zůstaly lístky dva, mezi kterými se museli rozhodout a své rozhodnutí obhájit.

Po splnění této aktivity se každý vrátil do lavice k otisku své dlaně v barvách Země, aby dokončili rozdělanou práci. Pod svou dlaň napsali to, co mají v plánu plnit po zbytek roku až do dalšího Dne Země.