Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Aktivity nejen v červenci….

Baví nás prostě všechno…Rádi objevujeme, poznáváme svět kolem nás…

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/cervenec_Ms_Jindrichov_2019/

Malá maturita                  27. 6.

Než opustíme mateřskou školu a zasedneme do školních lavic, paní učitelky ze školky nás vyzkoušely, zda máme všechny potřebné znalosti a dovednosti a jestli nás vůbec mohou do školy pustit… Čekala nás spousta úkolů, někteří je zvládli lépe, jiní o trošičku hůř.. Odměnou nám bylo krásné vysvědčení – samozřejmě se samými jedničkami, někdo měl i tři hvězdičky k tomu. 🙂

 Ale to největší překvapení nastalo po 21. hodině, kdy jsme se vydali na strašidelnou stezku vedoucí k pokladu. Několik strašidel a duchů jsme opravdu potkali. Odvaha nám nechyběla, a i když v některých dětech opravdu zůstala jen malá dušička, poklad byl nalezen a radost neznala mezí… Na závěr jsme si se všemi duchy a strašidly zazpívali a běželi domů..

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Mala_maturita_MS_Jindrichov_2019/

… a hurá do školy!                              27. 6.

Loučení nebolí – vždyť jdeme do školy,

za chvíli řekneme: „Na shledanou“!

Nejedno oko nezůstalo suché, když jsme se loučili s mateřskou školou… Ještě naposledy jsme si společně zazpívali a zatancovali a hurááááá do školy!

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Rozlouceni_s_predskolaky_MS_Jindrichov_2019

Indiáni                                červen

Indiáni, ti se mají!

Celý den si jenom hrají.

Skáčou hejsa, hopsasa,

chytají se do lasa.

To my si teda celý den jen nehrajeme. Tvoříme, zpíváme, kreslíme…. a rádi nasáváme atmosféru tajuplných příběhů a pohádek…. Tentokrát o Indiánech. Pro nás určitě zajímavé a lákavé téma…Vyrobili jsme si lapač snů, indiánské obydlí – týpí a totem – dokonce hned dva. Práce ve skupinkách nás moc bavila a šlo nám to  jako po másle, takže za chvilku jsme se ocitli v indiánské vesničce.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Indiani_Ms_Jindrichov_2019/

Vítání občánků v Jindřichově            9. 6.

Maminčin jsem mazlíček

tátovo jsem zlato,

až k nám někdy půjdete,

zeptejte se na to….

Touto básničkou přivítala Esterka  nejmenší občánky Jindřichova a společně s Tomim a Liborkem všem zazpívali a příjemně zpestřili nedělní odpoledne.

Den dětí                     30. 5. a 7. 6.

Jak lépe oslavit svátek než hrou, mlsáním a dováděním? Den dětí jsme si opravdu užili a sladkou tečkou bylo řádění na skákacím hradu u Lavosu.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Den_deti_MS_Jindrichov_a_PT_2019/

Jede, jede koloběžka           květen, červen

Jak správně dodržovat pravidla silničního provozu, jak je důležité znát dopravní značky, na co nesmíme zapomenout při jízdě na kole, autem nebo třeba koloběžce, o tom jsme si povídali  v 1. části projektu  Jede, jede koloběžka. Eliščina maminka nám přivezla elektrickou koloběžku a všechny nás povozila…Byl to prima zážitek. Přišel se za námi podívat i Peťančin bráška Martínek s maminkou a vyzkoušel si jízdu na odrážedle.

A v září nás čeká 2. část……

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Jede%2C_jede_kolobezka_Ms_Jindrichov_a_PT_2019/

TABLO NAŠICH PŘEDŠKOLÁČKŮ

O třech bratřích aneb jak se zbavit odpadu               29. 5.

Jak správně třídit odpad a tím chránit naši planetu, o tom jsme si povídali už v dubnu v projektu Modrá planeta, ale určitě nám neuškodí občas si všechno zopakovat a připomenout… K osvěžení paměti nám přispěli žáci 8. třídy pod vedením paní učitelky Barbory Halířové se svým  perfektně nacvičeným hereckým číslem…Formou pohádky a hry jsme si připomněli, jak správně třídit odpad či předcházet jeho vzniku a dozvěděli jsme se spoustu dalších zajímavých informací.

Děkujeme 🙂

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Pohadka_O_trech_bratrich_MS_Jindrichov_PT_2019/

Jak to (ne)chodí na koncertě                          28. 5.

Pozdní příchod na představení, mlsání, hlasitý hovor, telefonování, zkrátka vyrušování a neslušné chování ke kulturnímu představení určitě nepatří. Jak se správně chovat, co se na takovém koncertě  smí a nesmí, nám předvedli žáci Základní umělecké školy (jindřichovská pobočka) se svými učitelkami. Příběh klauna byl moc poučný a zábavný, nasmáli jsme se až až. A jaký by to byl koncert bez hudby a zpěvu? Děti nám zahrály na různé hudební nástroje a podělily se s námi o svůj krásný hlásek – mimochodem i naše kamarádka ze školky – Terezka. Na závěr jsme si všichni společně zazpívali několik známých lidových písniček. Těšíme se příště……

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Koncert_ZUS_MS_Jindrichov_2019/

Smíšek u nás            27. 5.

V pondělí jsme zažili spoustu legrace s divadelním představením Smíšek – tentokrát s Indiánskou pohádkou.

Jarní procházka                   květen

Počasí jakoby přímo vybízí  k jarní procházce..Sluníčko svítí, ptáčci si prozpěvují, motýlci poletují z květu na květ…Využili jsme slunečného počasí, abychom tu krásu přírody mohli pozorovat zblízka. A nevěřili jsme svým vlastním očím, co všechno se děje v trávě, kolik barevných kytiček jaro nabízí….Proč se zlatý květ  pampelišky  promění v lehoučká paraplíčka?

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Jarni_prochazka_Ms_Jindrichov_2019/

Přehlídka dravých ptáků                     17. 5.

Orel bělohlavý, orel skalní, kondor, sova, puštík a spousta dalších krasavců se nám představila v plné své kráse. O legraci nebyla nouze – Esterce a Péťovi dokonce přistáli na hlavě, oba byli stateční a nečekaný nálet dravců je vůbec nevyvedl z míry.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Sokolnici_MS_Jindrichov_2019/

Jarní besídka            16. 5.

Ve čtvrtek před půl čtvrtou se třída U duhy naplnila rodiči a prarodiči, kteří se přišli podívat na své ratolesti – tentokrát při jarním zpívání a přednášení. Vše jsme zvládli na jedničku, rodiče jsme potěšili milým dárečkem a na závěr si všichni pochutnali na výborném koláči paní kuchařky ze školní jídelny. Děkujeme.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Jarni_besidka_MS_Jindrichov_2019/

Výlet do Světa techniky  U6       14. 5.

Po půl osmé dorazil na parkoviště před školkou autobus a hurááá na výlet…Společně s kamarády z přípravné třídy a mateřské školy ve Vysoké jsme vyrazili na cestu…Letos jsme vybírali trošičku z jiného soudku. Velikým lákadlem byl pro nás neprobádaný Svět techniky. Všichni si jistě přišli na své – ať už při přikládání uhlí do kotle, měřením své výšky, prohlídkou tajemných zákoutí ponorky a výstupem „nad hladinu“, výšlapem po točitých schodech do ukrutné výšky s výhledem na celý areál nebo třeba vlastnoručním obráběním dřeva…. Unavení, ale plní dojmů a nezapomenutelných zážitků jsme se vraceli domů…

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Vylet_do_Ostravy_Ms_Jindrichov_2019/#

Zápis do mateřské školy             13. 5.

V pondělí 13. května se uskutečnil zápis do mateřské školy. Budoucí předškoláčci s rodiči si prohlédli naši školku a pohráli si s hračkami. Někteří dokonce odcházeli domů s pláčem, tolik se jim u nás líbilo…

Těšíme se na vás v novém školním roce!

Výsledky zápisu naleznete na hlavní stránce mateřské školy Jindřichov.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Zapis_do_MS_Jindrichov_2019/

Evropa čte – čtěte s námi                       7. 5.

Od 23. dubna do 9. května probíhaly Dny dětského čtení. A proč právě tento termín? 23. duben je Světovým dnem knihy a 9. května začíná mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha.

V rámci tohoto projektu nás navštívili žáci 5. třídy s paní učitelkou Grossovou, aby nám četli z pohádkových knížek, ze kterých jim jako malým dětem čítávaly jejich maminky. Čtení se nám moc líbilo a všem předčítajícím jsme viseli na rtech. Děkujeme a těšíme se zase někdy na shledanou….

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Evropa_cte_Ms_Jin.2019/

NAŠE MODRÁ PLANETA               duben – květen

Země – je jedinou planetou sluneční soustavy, na které je prokázána existence života. Proto o naši Zemi musíme náležitě pečovat a chránit ji. A jak o ni správně pečovat se učíme už v mateřské škole. Třeba kam patří odpadky, jak je třídit… Abychom se toho dozvěděli ještě více, navštívili jsme místní sběrný dvůr, kde nám pan Galuszka ukázal, jak se správně třídí odpad, jak se lisují pet láhve a vysvětlil nám, proč se třídí podle barev, ochotně odpovídal na všechny naše zvídavé otázky…. Pak jsme si třídění vyzkoušeli naostro sami a šlo nám to skvěle!

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Modra_planeta_MS_Jindrichov_2019/

Jarní zpívání seniorům           29. 4.

Deštivé pondělní dopoledne jsme zpříjemnili seniorům v DPS pásmem jarních písní a básní. Snad jsme alespoň trošku zahřáli srdíčka babičkám a dědečkovi, kterým se naše vystoupení moc líbilo, a odměnili nás balíčkem plným laskominek. Už teď se těšíme na další setkání,  a třeba si příště spolu něco vyrobíme a zahrajeme.

Děkujeme za příjemně strávené dopoledne.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Jarni_zpivani_v_DPS_MS_Jindrichov_2019/

Návštěva u hasičů                                26. 4.

Blíží se tradiční stavění májky a my jsme slíbili hasičům, že jim s tím pomůžeme…Samozřejmě, že se stavěním ne, na to jsme ještě moc malí, ale pomoci se zdobením bychom mohli… Pomoct nám přišla také malinkatá Anička se svou maminkou a práce nám šla pěkně od ruky. Za chvilku se májka pyšnila pestrobarevnými mašlemi a střapci. Ale co by to bylo za návštěvu u hasičů, kdybychom alespoň očkem nenakoukli do hasičské zbrojnice? Tam je panečku zajímavých věcí…Vydrželi bychom tady klidně i celý den. Pan hasič Šimek nám dal skvělý a poučný výklad o hasičském povolání, ukázal nám hasičské vozy, výstroj….Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací – jak se zachovat v životu nebezpečných situacích a jak je důležité znát telefonní číslo 150.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Navsteva_u_hasicu_MS_Jindrichov_2019/#

Velikonoce na zámku                        20. 4.

Sobotní slunečné počasí a skvělá akce pod názvem Velikonoce na zámku přilákala stovky lidí do jindřichovského zámeckého parku. A my jsme měli tu čest tuto akci zahájit a zpestřit svým vystoupením.

Poděkování

Děkujeme rodičům Nikolky Rejdové za sponzorský dar v podobě výtvarných potřeb.

Svátky jara                                 duben

Duben se nesl ve svátečním, velikonočním duchu. Zaseli jsme osení, o které jsme se pečlivě starali, aby nám vyrostlo. A taky že vyrostlo! Vyzkoušeli jsme barvení vajíček, řehtačku, vyrobili velikonoční přáníčka pro své nejbližší a k tomu všemu jsme ještě stihli popřát k narozeninám Matýskovi, který nás obdaroval ručně vyrobenými dárečky v podobě motýlka s lízátkem.

Zajímavým zjištěním pro nás bylo, že existují různá vajíčka různých rozměrů – nejen ta od slepičky, ale úplně malinkatá křepelčí vajíčka nebo obří pštrosí. A co se skrývá uvnitř vajíčka? Jaký je rozdíl mezi vejcem syrovým a vařeným? Velikonoce jsou prostě prima svátky….

Vajíčka k našim velikonočním pokusům a tvoření nám darovali rodiče Nikolky Petera, kterým touto cestou děkujeme.

Veselé velikonoce!

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Velikonoce_MS_Jindrichov_2019/#

Popelka               12. 4.

Popelka – snad nejznámější pohádková postava, kterou milují nejen děti, ale i dospělí…

Společně s dětmi z první, druhé, třetí a přípravné třídy jsme se za Popelkou vypravili do Slezského divadla v Opavě. Pohádka se nám moc líbila a především – dobro zvítězilo nad zlem a všechno dobře dopadlo…..A tak to má přece být…..

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Divadlo_Opava_Ms_Jindrichov_2019/

Velikonoční zajíček                    11. 4.

Velikonoce se kvapem blíží.. U nás v mateřské škole se na ně pečlivě připravujeme. Ve čtvrtek jsme uspořádali odpolední tvoření s rodiči a účast byla hojná. Tvořit přišli i naši kamarádi ze školy. Za chvilku byli na světě zajíčci, kuřátka, velikonoční košíčky a spousta krásných domečků s jarními a velikonočními ozdůbkami. Paní učitelka Miriam nám k práci upekla výbornou buchtu a paní kuchařka nakrájela jablíčka….

Tvořivé odpoledne si užily nejen děti, ale i dospěláci, kteří předvedli svou velkou kreativitu a bohatou fantazii.

Všem moc děkujeme za příjemně prožité odpoledne.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Velikonocni_tvoreni_Ms_Jindrichov_2019/#

Návštěva u prvňáčků           9. 4.

Už brzy z nás budou školáci, zasedneme do školních lavic a budeme se učit číst, psát a počítat. Zajímalo nás, jak to v té opravdové škole vypadá. Bude se nám tam líbit nebo ne?  Proto jsme se vydali na malou exkurzi do první třídy. Přivítala nás usměvavá paní učitelka Alžběta Balvanová se svými žáčky a předvedli nám, co všechno se už naučili… Pak přišla řada na nás! Museli jsme pojmenovat písmenko a přiřadit ho ke správnému písmenku na tabuli. Školáci nám trošičku pomohli a úkol jsme všichni zvládli na jedničku. Už teď víme, že se nám ve škole bude líbit a moc se těšíme!

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Navsteva_u_prvnacku_MS_Jindrichov_2019/

POJĎTE S NÁMI HLEDAT JARO…  A KDY?   12.4. – 14. 4.

Voňavé jaro                          březen – duben

U nás ve školce je pěkně rušno – jako ve včelím úlu. Proměnili jsme se v pilné včeličky, zkrášlujeme si naši školičku jarními obrázky a výrobky. Děláme pokusy, zpíváme písničky o jaru, učíme se nové jarní básničky… Ani chvilku nezahálíme. Na vycházce pozorujeme pestrobarevně kvetoucí květiny, roztodivný hmyz a voňavou přírodu kolem nás.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/JARO_MS_JINDRICHOV_2019/#

POZVÁNKA NA ODPOLEDNÍ TVOŘENÍ PRO RODIČE S DĚTMI        11. 4.

Vynášení zimy         5. 4.

Přišlo jaro do vsi,

kde jsi zimo, kde jsi?

Byla zima mezi náma,

ale už je za horama…

O Smrtné neděli vynášeli lidé ze své vesnice zimu. Těšili se na jaro, až se tráva zazelená, až se budou moci krávy a ostatní dobytek dosyta napást, husa vyvede zlatá housátka a kvočna kuřátka. I my se snažíme tento zvyk udržovat… Nejprve jsme si natrhali suchou trávu, s pomocí paní učitelky ji navázali na dřevěný kříž a nakonec Mořenu oblékli a načančali. A pak hajdy k vodě, Mořenu zapálit a šup s ní do vody! Zimo táhni pryč!

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Morena_Ms_Jindrichov_2019/#

Světový den Downova syndromu    21. 3.

Ponožkový  den

Downův syndrom je vrozená vada, se kterou se ročně v ČR narodí průměrně 50 novorozenců.  V celosvětovém měřítku je to pak mnohem vyšší číslo – průměrně 100 000 nových dětí.

Máma říká, že se od ostatních ničím neliším, protože každý jsme jiný…..jako ty ponožky.

A právě proto lidé po celém světě v tento den nosí každou ponožku jinou. Ponožky jako symbol byly zvoleny proto, že pokud se dají patami k sobě, vytvoří dohromady písmeno X připomínající příčinu tohoto onemocnění – poruchu chromozomu x. Odlišnost ponožek pak symbolizuje odlišnost lidí s Downovým syndromem od těch zdravých…..

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Ponozkovy_den_2019/

Divadlo Smíšek          14. 3.

Tentokrát si s sebou divadýlko Smíšek přivezlo Ukvokanou slepičí pohádku…. Prima podívanou jsme zažili s kamarády ze školky z Vysoké a z přípravné třídy.

Karnevalové radovánky                13. 3.

Zpíváme a tancujeme hopsasa,

každý se tu v rytmu hudby natřásá,

je tu totiž skvělá zábava,

nohy skáčou zleva doprava.

Konečně nastal ten dlouho očekávaný den D, na který jsme se tak mooooc těšili. Už od rána se třída plnila rozličnými maskami – zavítala mezi nás různá zvířátka, třeba tygr, medvěd, pejsek, prasátko, berušky,kočička, také spousta princezen, Jasmína, Minnie, policisté, vojáci, hasič, pirát, Spidermani, Batman, čaroděj, klauni, požárník Sam, jahůdka s košíkem plných slaďoučkých jahod, dýně, anděl, kovboj, Fred Flintstone a dokonce i Avatar – představte si, že se u nás sešlo 40 masek. A bylo skvěle! Zatancovali jsme si, zazpívali, zasoutěžili a samozřejmě nechyběla promenáda v maskách. Na závěr nás čekalo milé překvapení v podobě pohádky O princezně a loupežnících.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Karneval_Ms_Jindrichov_2019/

Karneval se blíží… už 13. března

Stromeček pro zvířátka            26. 2.

O tom, že máme rádi zvířátka a nezapomínáme na ně ani v zimním období, kdy potřebují nejvíce naší péče, svědčí naše vycházka k nedalekému lesu. Tam jsme si vyhlédli krásné stromečky a zvířátkům je nazdobili samými dobrotami.

Při zpáteční cestě nás okouzlil nádherný výhled do krajiny…

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Stromecek_pro_zviratka_Ms_Jindrichov/

Zobání pro ptáčky           19. 2.

Když je zima, zle je ptáčkům, sypejte těm nebožáčkům!

Ptáček volá  – Vítku, Jitko! Sypte drobky na krmítko!

Čím víc dáte zrníček, tím víc bude písniček.

Kdo se o nás nepostará, bez písniček bude z jara…

Jaro bez ptačího zpěvu si opravdu neumíme představit… A vy určitě také ne. Proto jsme se rozhodli, že ptáčkům přichystáme nějakou tu dobrůtku. Na pomoc jsme přizvali maminky a za chvilku byly dobrůtky na světě. Teď už jen stačí zobání pověsit ptáčkům na strom nebo ho položit do krmítka.

Snad ptáčci ochutnají a na jaře nám zvesela zazpívají….

A jednoduchý recept na ptačí dobrůtku můžete vyzkoušet i doma. Připravíme si:

500g ztuženého tuku

1 sáček zimní směsi pro venkovní ptactvo (můžete přidat i oříšky nebo ovesné vločky)

Pak už stačí jen rozpustit tuk, nechat ho trochu vychladnout, přidat směs semínek, vše smíchat dohromady a naplnit do šišek nebo kelímků…

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Zobani_pro_ptacky_Ms_Jindrichov_2019/

Sněhobílé hraní         únor 2019

Padá sníh, padá sníh, pojedeme na saních…..

….a že nám to pěkně svištělo! Sníh je prostě báječný. Dají se s ním dělat různé pokusy, třeba ten nejjednodušší, při němž zjistíme, jestli je opravdu tak sněhobílý, jak vypadá.. Stačí jen miska a trochu sněhu.

Na zahradě kluci postavili mini sněhuláčky  a Michalka nám „upekla“ výborný dort.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Snehobile_hrani_Ms_Jindrichov_2019/

Rodiče čtou dětem       14. 1. – 31. 1.

Tento projekt se v naší školce stal již tradicí. Děti se už nemůžou dočkat, až právě jejich maminka, babička nebo jiný člen rodiny přijde do školky číst pohádku, kterou si děti samy, dle svého přání vyberou.

V průběhu tohoto projektu jsme se seznámili s klasickou českou pohádkou, luštili pohádkové hádanky, bludiště, vyrobili jsme si Otesánka, hrníček plný kaše, pohádkového vrabčáka, uspořádali výstavku knih přinesených z domova, ale také jsme si vlastnoručně vyrobili svoji nejoblíbenější knihu, s jejímž obsahem nám doma pomohli rodiče či sourozenci.

Děkujeme všem rodičům, prarodičům i sourozencům, kteří si našli chvilku a přišli svým dětem přečíst pohádku a připravili tím pro ně nezapomenutelný zážitek.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Rodice_ctou_detem_Ms_Jindrichov_2019/#

Malá ochutnávka pohádkových hádanek..

Zaluštěte si s námi 🙂

Jestli máte skřítky rádi,

zvou vás lesní kamarádi

do pařezu, do komůrky

Křemílka a ……………….

Červenou čepičku,

dobroty v košíčku, po lesní cestičce

pospíchá k babičce.

Chybu ale udělala –

do řeči se s vlkem dala!

Kdo je tahle šikulka?

Jmenuje se ……………

Že byla jak z růže květ,

vyhnali ji z domu hned.

Macecha k ní moc zlá byla –

jablkem ji otrávila.

Ale princ šel na procházku

a zachránil mrtvou krásku.

Trpaslíci v komůrce

pomáhali …………..

Sudičky jí během chvilky

dýchly osud do postýlky.

Píchne se a bude spát,

dost možná, že napořád!

Proti spánku je však lék –

princův sladký polibek.

Tato krásná děvenka

je …………………

Narodil se a hned čile

mluvil, chodil během chvíle.

A když byl čas na oběd,

za tátou s ním běžel hned.

I když byl jak prstík malý,

s volem pole poorali.

Víš, kdo je ten chlapeček?

Jmenuje se…………..

Dlouho v lese bloudili,

křížem krážem chodili.

Hladoví už tolik byli,

že si perník naloupili.

Ten hoch a ta děvenka

jsou Jeník a ………….

Byl to dub a nebo buk?

Ze dřeva je rázem kluk.

S hladem si hned věděl rady.

Snědl všechno ze zahrady,

mámu, tátu, všechny sněd.

Copak tohle viděl svět?

Tohle není jelimánek,

ten hladový ………….

Ve starém hradě na cimbuří,

prochází se, kvílí, zuří.

V noci straší místo spaní

v bílých šatech ……………

Kde se tenhle klouček vzal?

Někdo si ho vyřezal.

Dlouhý nos mu celkem sluší,

dřevěné má ruce, uši …..

Málokdo však ale tuší,

že má živou dětskou duši.

V tom příběhu velmi milém

setkáme se s ………….

Ve špičaté čepici,

se svou koulí věštící,

zvládne s hůlkou kouzlo, trik,

jako každý  ……………

Účast ve výtvarné soutěži – únor

Plakát o výtvarné soutěži v PDF.
Webové stránky soutěže.

Pozvánka na odbornou přednášku

Vážení rodiče,
zveme vás na odbornou přednášku paní Mgr. Ludmily Nedopilkové z SPC Bruntál, která se uskuteční ve středu 13. 2. 2019 ve 12.30 ve třídě U duhy.

Na programu je:
– školní zralost
– vývoj řeči a její vady
– logopedická prevence

Závody na sněhu 25. 1. 2019

Zasněžené páteční dopoledne jako by přímo vyzývalo k zimním radovánkám. Stačilo se jen teple obléci a vyrazit … Soutěžili jsme v různých disciplínách a užili si přitom spoustu legrace. Na závěr jsme si zajezdili na bobech a paní učitelka Blanička nám předvedla, jak udělat andělíčka ve sněhu.

Návštěva knihovny 18. 1. 2019

Měsíci lednu u nás ve školce vládne pohádka. Setkáváme se s rodiči, prarodiči či sourozenci při projektu Rodiče čtou dětem, čteme, vyprávíme a dramatizujeme pohádkové příběhy. Seznamujeme se s pohádkovými postavami, které zpracováváme výtvarnou formou, zakládáme čtenářské deníky a vytváříme výstavku našich nejmilejších knih přinesených z domova a v neposlední řadě navštěvujeme školní knihovnu.

Už víme, jaký je rozdíl mezi spisovatelem a ilustrátorem, jak správně zacházet s knihou, co je to encyklopedie …

Kouzelné Vánoce – prosinec

Konečně přišel prosinec, nejkrásnější měsíc v roce. A určitě už tušíte proč. No přece proto, že se blíží Vánoce a přijde Ježíšek. Tak hurá do práce…Musíme vyzdobit naši školku a vytvořit tu správnou kouzelnou vánoční atmosféru, aby se u nás Ježíškovi líbilo. A tak jsme ani chvilku nezaháleli a tvořili, zdobili, čančali, stříhali, lepili, skládali, kreslili a vybarvovali, dokonce i brousili, až se naše školka k nepoznání změnila. Tady se jistě bude Ježíškovi líbit.

Poslední den v letošním roce strávený v mateřské škole jsme věnovali vánočním tradicím a zvykům a malé ochutnávce vánočního cukroví.

Všem přejeme krásné a klidné Vánoce a šťastný nový rok plný zdraví, štěstí a radosti.

Děti a personál MŠ.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Vanoce_MS_Jindrichov_2018/#

Vítání občánků v Janově                16. 12.

Miminko se narodilo,

přišli jsme mu přát.

Aby zdravé, šťastné bylo

dnes a napořád….

Třetí neděli adventní jsme byli pozváni na obecní úřad v Janově, abychom přivítali nejmladšího občánka v obci.

Vánoční trhy na zámku              15. 12.

Zazpívat si na zámku jako třeba princezna z pohádky, může být pro někoho neuskutečnitelným snem, ale pro nás se zpívání na zámku již stalo tradicí. I letos jsme zámeckou  vánoční  atmosféru zpestřili svým vystoupením.

Vánoční nadílka              14. 12.

Dneska k nám do školky přijde Ježíšek, už jsi to slyšel? Cože? Ježíšek? Huráááá. Dneska přijde Ježíšek! Já už se tak moc těším…. Není nic krásnějšího, než plamínky radosti v dětských očích a šťastný úsměv na tváři. Ježíšek přišel…..

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/vanocni_nadilka_Ms_Jindrichov_2018/

Vánoční besídka                             13. 12.   

Čtvrteční odpoledne pro nás bylo velmi výjimečné a slavnostní. A víte proč právě čtvrteční odpoledne? Protože nás ve školce navštívili naši nejbližší – maminky, tatínkové, babičky, dědové, strejdové i tety i sourozenci. Přišli se podívat na naše vystoupení na vánoční besídce. Tuto vzácnou návštěvu jsme odměnili balíčkem písniček a básniček, vánočním přáním a krásným úsměvem.

Děkujeme maminkám Davídka a Terezky za voňavé a chutné cukroví.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Vanocni_besidka_Ms_Jindrichov_2018/

Mikulášská nadílka              5. 12.

Mikuláš je hodný pán,

dětem dává marcipán.

Nehodným dá brambory

do tátovy bačkory.

Ve středu nás navštívil Mikuláš. Přišel s andílky a hrůzostrašnými čerty. Ale my se přece nebojíme. Nooo – možná jen trošičku. Spolu s kamarády z přípravné třídy a mateřské školy ve Vysoké jsme jim zazpívali, někteří odvážlivci přednesli básničku, a ti úplně největší  hrdinové se s čerty dokonce vyfotili.

Mikuláši, děkujeme za balíčky!

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Mikulasska_nadilka_Ms_Jindrichov_2018/

Rozsvícení vánočního stromu              2. 12.

První neděle adventní patřila slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu před základní školou. Svým vánočně naladěným vystoupením jsme přispěli k pohodové atmosféře, a i když nás malinko pozlobil vítr, vystoupení se nám vydařilo na jedničku. Na závěr si s námi všichni zazpívali krásnou českou koledu.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Rozsviceni_vanocniho_stromu_2018/

Adventní tvoření s rodiči                            28. 11.

Středeční odpoledne patřilo adventnímu tvoření. Alespoň na chvilku jsme se v tom předvánočním shonu zastavili a užili si příjemné chvíle při společném tvoření adventních kalendářů pro naše dětičky. Práce nám šla od ruky, a tak během dvou hodin se na svět vyklubaly krásné adventní kalendáře, ať už v podobě domečků, stromečků či sluníček. A ti, co práci nedokončili v „hodině“ :-), si ji samozřejmě museli dokončit doma za domácí úkol… A že jim to šlo! Všichni dostali 1*, ze které měli obrovskou radost, protože jak řekla jedna maminka – 1* už minimálně 25 let nedostala J.

Děkujeme všem rodičům i prarodičům, kteří si udělali čas a přišli tvořit, a také personálu MŠ za pomoc a recept na výborné perníčky. 

Velký dík patří i Markétce Hanuščákové (naší praktikantce) za krásný kornoutový adventní kalendář pro naše děti.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/adventni_tvoreni_Ms_Jindrichov_2018/

Svatý Martin                         11. 11.

Jede Martin na koníčku, slyšíš cinkat podkovičku,

podkovičky pěkně zvoní, po nebi se vločky honí …..

I když ani tentokrát svatý Martin na bílém koni nepřijel a bílé vločky nepřivezl, jeho svátek jsme řádně oslavili. Celý týden jsme měli pořádně nabitý. Seznámili jsme se s legendou o svatém Martinovi a zdramatizovali ji. Naučili jsme se krásnou písničku, vyrobili koníka, husičky a podkovy, navštívili a nakrmili opravdické koníky. Nakonec nás čekalo pečení svatomartinských rohlíčků (z vlastnoručně naloupaných ořechů) společně s maminkami a jedním bráchou 🙂 a samozřejmě vinšování. Všem přejeme klidnou a pohodovou přípravu na vánoční svátky a úsměv na tváři.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Svaty_Martin_Ms_Jindrichov_2018/

Návštěva Policie ČR                                      13. 11.

Úterní dopoledne ve školce nám mile zpestřila svou návštěvou paní policistka. Přivezla s sebou spoustu zajímavých věcí, třeba obušek, reflexní vestu, pouta a také neprůstřelnou vestu, kterou jsme si dokonce mohli potěžkat, a vězte, že to byla pro nás opravdu fuška, vyzkoušely si to i paní učitelky. Hrobové ticho však nastalo, když paní policistka vytáhla zbraň – opravdickou zbraň. Vysvětlila nám, jak se se zbraní zachází, a že vystřelit se smí jen opravdu v nejnutnějších případech. Dozvěděli jsme se, jak se chovat při styku s cizími lidmi, jak předcházet úrazům, jak dodržovat pravidla silničního provozu. Po poslechu policejní pohádky následovala prohlídka policejního vozu. A se vším všudy – s majákem i houkačkou. No prostě paráda. Děkujeme.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Navsteva_Policie_CR/

Výstava zvířecích exponátů v Petrovicích                    1. 11.

Na pozvání paní starostky Petrovic jsme se vydali na tamější obecní úřad, kde probíhá výstava zvířecích exponátů. Nejvíce nás zaujal uhlově černý krkavec velký, třeba to byl začarovaný Rumburak. Kdo ví…..

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Vystava_zvirecich_exponatu_Petrovice/

Podzimní paleta barev                            říjen

Podzimní čas už dávno zaťukal na vrátka a nám to vůbec nevadí. I když máme léto rádi, i podzim má své kouzlo. Vždyť takové hrátky v listí jsou ty nejlepší na světě… Vlaštovky už nedočkavě posedávají na drátech, veverka si pilně schovává zásoby na zimu a ostatním zvířátkům nachystáme něco dobrého na zub my. Třeba kaštany, v zimě jim určitě přijdou vhod. A protože rádi tvoříme a zdobíme naši školičku, nasbírali jsme spoustu darů podzimní přírody a tvořili a tvořili…Naším vrcholným mistrovským dílem se staly bukvice v mechovém pelíšku. Také nesmíme zapomenout poděkovat Matýskově mamince za vypůjčení krásného ježečka. Děkujeme.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Podzim_2018_Ms_Jindrichov/

Cesta za starými stromy                 16. 10.

Tam v korunách se člověku dech zatají.
Tam v korunách se člověk a strom potkají.
Tam v korunách má člověk nebe na dosah.
Tam v korunách, tam člověk ztrácí z času strach!

V úterý jsme se vydali do zámeckého parku objevovat krásy stromů…Nejvíce nás okouzlil mohutný platan se svými plody v podobě pichlavých kuliček a především zajímavou odlupující se kůrou. A není divu, že právě on! Vždyť i  perský král Xerxes, když táhl se svou armádou proti Řecku, byl platanem tak uchvácen, že zastavil své jednotky, aby se mohl stromu poklonit. Ozdobil ho zlatými šperky a dalšími dary a ustanovil zahradníka, aby se o strom celý život staral. Platan se tak stal v Persii strážným stromem králů…

V zámeckém parku je mnoho vzácných a zajímavých dřevin, a určitě stojí za to přijít si je prohlédnout, nasát příjemnou a tak trochu tajemnou atmosféru, ponořit se myšlenkami do dávných časů, kdy život na zámku byl v plném proudu….

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Za_starymi_stromy_Ms_Jindrichov_2018/

A proč jsou pro nás stromy důležité?

Na tuto otázku děti odpověděly…

– všechno na nich roste

– můžeme tam pouštět broučky nebo kobylky

– roste na nich ovoce

– je z nich dřevo na topení

– papáme hrušky a jablíčka

– na stromech rostou kaštany, které papají zvířátka

– rostou na nich žaludy pro zvířátka

– dávají nám oříšky, ze kterých maminka upeče buchtu, dort a cukroví na Vánoce

– oříšky se papají s medem

– dávají nám ovoce, ve kterých jsou vitamínky na bacily

– jsou krásné a mají krásné listy

– musíme se o ně starat a zalívat je

– stromy jsou důležité pro lišky a veverky, protože na nich rostou oříšky a poskytují jim bydlení

   a spinkají v nich a je tam teploučko a schovávají si tam zásoby na zimu

– vaříme si z nich šípkový a lipový čaj

Domečky pro broučky               9. 10.

Kdo tu bydlí na paloučku, kdo tu spinká?

Hejno broučků!

To se jim to dobře spinká, vítr fouká do okýnka,

malý brouček v peřince, přitulí se k mamince.

Celý týden jsme se věnovali povídání o životě hmyzu. Věděli byste například – jaký hmyz žije u nás na zahradě, co je to hmyzí hotel, jak vypadá ruměnice, a že slunéčko sedmitečné je vlastně, nám tolik známá, beruška? To my už teď všechno víme…. Jednu takovou si každý z nás vyrobil a hurá na zahradu. Tam nás čekala velmi důležitá práce se zařizováním domečků pro broučky. Ještě musíme uložit ke spánku naše berušky a dobrou noc….

PS: Úkol pro pozorné diváky!  

Najdi na fotografii zvědavou návštěvnici naší zahrady – veverku Terku 🙂

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Domecky_pro_broucky_Ms_Jindrichov_2018/#

Koulelo se, koulelo, červené jablíčko….                        září – říjen

Příroda je všude kolem nás a my se ji učíme vnímat všemi smysly….

Vše začalo domácím úkolem – přinést do školky jakýkoliv druh ovoce nebo zeleniny.  A tak se nám tady sešla červená paprika se zelenou, rajčátka s okurkou, mrkev se svou kamarádkou petrželí, banány a pomeranče, grep, jablíčka, hrušky i hroznové víno. Dokonce i jedna jahůdka. Pak nás čekal další úkol. A ne ledajaký. Museli jsme určit jednotlivé druhy ovoce a zeleniny a k tomu zapojit všechny (tedy skoro všechny) své smysly – nejen zrak, ale i čich, chuť a hmat. Vitamínkové  hraní nás moc bavilo. Nejenže jsme se dozvěděli spoustu nových informací a osvěžili si ty staré, ale k tomu jsme si ještě náramně pochutnali.

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Vitaminky_-_Ms_Jindrichov/

Smíšek opět u nás           25. 9.

A tentokrát s pohádkou O ošklivém káčátku. Společně s kamarády z Vysoké jsme hravě vyluštili záhadu –  kdo vyroste z malého šedivého káčátka? To ví každé malé dítě…No přece labuť.

Září 2018

Prázdniny utekly jako voda a je tady opět nový školní rok, ve kterém nás jistě čeká spousta zábavy, legrace, tvoření, zpívání, ale také poznávání a učení se novým věcem.

Kamarádi, pozor!    Začínáme……

https://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Zari_2018_Ms_Jindrichov/

ŠKOLNÍ ROK 2018 – 2019