Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Režisér Krysáků na naší škole

Poslední školní den roku 2013 připadl zajímavé přednášce, kterou nám zprostředkoval samotný režisér a autor večerníčku Krysáci Cyril Podolský.

 Cyril Podolský je držitelem TV ceny Elsa 2008 za námět a režii seriálu Krysáci, byl nominován na TV cenu Elsa 2010 a cenu Týtý za seriál Krysáci 2.série; jeho další práce: videoklipy pro Strážce plamene pánů Hapky a Horáčka, kniha + CD Strašidelný herbář, animace v seriálu Pat a Mat, Králíci z klobouku

Dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí kolem tvorby animovaného filmu, zhlédli jsme několik proměn večerníčku Krysáci, Bolek Polívka nám byl představen na limitovaných poštovních známkách, viděli jsme ukázku z připravovaného seriálu Strašidelný herbář (Šiflík a Šuflík), ukázku z nového seriálu Čarovná rolnička, loutkový film pro dospělé, animovaný videoklip.

 Překvapením nám bylo, že jsou loutky i rekvizity vyrobeny převážně z lipového dřeva, molitanu a drátků a váží mnohdy až půl kila. Zjistili jsme, že animátor při tvorbě filmu nachodí 3 až 5 km. Než vznikne animovaný večerníček, trvá to 6 a půl let a nafotí se přibližně 100 000 fotografií, přičemž náklady jsou cca tři čtvrtě miliónu korun.

http://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Krysaci