Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Co slibujeme naší Zemi

Do oslav Dne Země se zapojili i páťáci. Zaměřili se hlavně na používání igelitových sáčků a tašek. Nejdříve se podívali na video s názvem Zvířata zachraňují svět, kde zvířátka svěřepě odmítají prodavačem nabízené igelitové tašky, protože mají své vlastní prostory k odnosu nakoupeného zboží: klokan svou kapsu, tukan velký zobák a velbloud si všechno schová do hrbu.

Probrali jsme pozitiva a negativa igelitových tašek, zhlédli jsme otřesné fotky zvířat, kterým jednorázové sáčky a tašky způsobojí mnoho těžkostí, ba dokonce i smrt. Děti velice rychle pochopily, že je lepší nosit si vlastní tašky, více používat papírové pytlíky nebo si v obchodě pořídit nekonečný sáček na ovoce a zeleninu. O tom je přesvědčilo i další video o igelitových sáčcích, které v průměru používáme 12 minut, ale v přírodě se rozkládají stovky let.

Ve skládačce diamant jsem se zamýšleli nad tím, jak nejlépe s takovými taškami nakládat.

Výsledkem našeho snažení je kreslená planeta Země, které jsme slíbili spoustu věcí, které jsou v naší moci splnit a tím si planetu neničit. A to včetně slibu používat látkové tašky nebo ty plastové využívat vícekrát. Všechny naše sliby jsme sepsali na paprsky a k zeměkoulím nalepili.