Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Adventní tradice a jejich význam

V této projektové výuce jsme se v 5. ročníku seznámili s předvánočními tradicemi. Vše bylo směřováno k období čtyř adventních týdnů před Štědrým dnem. Seznámili jsme se s významem zvyků – Advent, svatá Barbora, svatý Mikuláš, svatá Lucie.

Po seznámení se děti aktivně zapojily do besedy, rozjímání a vyprávění svých zážitků na toto téma. Své poznatky zaznamenávali do pracovních listů. V souvislosti s tímto obdobím byla dětem promítnuta pohádka  „Ty brďo Advent“. Děti zhlédly pohádku se zaujetím.

Dále jsme pokračovali výrobou adventního věnce na stůl Každý si donesl větvičky, svíčky, vánoční ozdůbky, mašličky, vypichovací hmotu, tácek, hřebíčky. Všichni s nadšením objevovaly svou fantazii ve výrobě a následném zdobení svého adventního věnce. Práce se jim velice vydařila. Svícny byly nádherné, všem se podařily.

Projekt pokračoval  přesunem do žákovské kuchyňky, kde byly děti seznámení s tvořením vánočních perníčků. Děti byly rozděleny do tří skupin. Každý dostal část perníkového těsta, to si děti vyválely a poté si sami vykrajovaly pomocí vykrajovátek různé tvary – zvonečky, stromečky, vločky, prasátka, sněhuláky atd. Vše potom žáci pokládali na plech a vkládali do trouby a peklo se. Společně jsme si připravili bílkovou polevu z bílku, cukru, citronu, naplnili sáčky a začali jme si upečené perníčky. Perníčky byly nádherné, veselé, ale i chutné. Během pečení jsme čas proložili různými hrami a kvízy.

Celkově se téma Adventní tradice a jejich význam dětem moc líbil. Seznámili se i s dalšími tradicemi, které se během adventu používají. Někteří až nyní pochopili, co to vlastně advent je. Všichni pracovali na zadaných úkolech s nadšením. Poznali, co jim toto adventní období dává, přináší, čím ho může zaujmout.