Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Exkurze – Dlouhé Stráně

Ve středu 27. září 2023 se žáci 7., 8. a 9. ročníku vydali na exkurzi směr Jeseníky. Cíl exkurze – přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně.

Po povinném sčítání „účastníků zájezdu“ a zopakování důležitých pravidel chování jsme se mohli vydat na půldenní dobrodružství. V autobuse si každý našel svou zábavu – povídání si s přáteli, hraní her na mobilu či sledování videí, neustálé baštění dobrot či poslech hudby.

Po hodině a půl cesty jsme dorazili do obce Kouty nad Desnou, kde jsme měli zanedlouho sraz s naším milým panem průvodcem, se kterým jsme autobusem vyjeli až k elektrárně. Začali jsme filmovým promítáním s krátkou přednáškou,  díky které jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí, jako například, že se tato přečerpávací vodní elektrárna v roce 2005 zařadila mezi 7 největších divů České republiky a že má tři nej: největší reverzní vodní turbínu v Evropě (325 MW), elektrárnu s největším spádem v ČR (510,7 m) a největší instalovaný výkon v ČR (2 x 325 MW). Poté jsme se odebrali do útrob elektrárny – nejvyššího patra podzemní kaverny s turbínami.

Následovala cesta autobusem přes dolní nádrž až vzhůru k horní nádrži elektrárny. Počasí bylo nádherné, obloha bez jediného mráčku a tak se nám se naskytl krásný výhled na Praděd a celé Jeseníky. Unikátní pohled na horní nádrž byl pro všechny fascinující. Pan průvodce nám dal půlhodinovou chvilku, kterou mnozí využili procházce kolem celé nádrže, někteří si ji oběhli.

Autobusem jsme pak sjeli opět do Kout, kde jsme vysadili pana průvodce a poděkovali mu za výbornou komentovanou prohlídku. No a pak už hurá domů. Doufáme, že se exkurze žákům líbila a každý si z ní odnesl něco užitečného.