Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Dnes má svátek naše Země

22. dubna slaví svátek naše planeta, proto jsme se s páťáky v tento den, který letos připadl na pátek, věnovali právě tomu, co bychom Zemi popřáli, kdybychom jí mohli potřást rukou.

Nejprve jsme si přečetli krátké malované čtení a povídali jsme si o tom, co jsme pro Zemi udělali v posledních dnech. A nebylo toho vůbec málo – většina z nás uklízela Jindřichov, vysévali jsme semínka, šetřili jsme vodou při sprchování, nosili jsme si zdravé svačiny a pití v nekonečných lahvích, někteří z nás dokonce navštívili bezobalový obchod a vycestovali na výlet vlakem, vytvořili si domácí čístič,…

Potom jsme se zamýšleli nad tím, jaká byla Země dříve, jaká je dnes a něco málo jsme jí také předpověděli. Přemýšleli jsme nad tím, co pro tu naši planetu můžeme udělat, aby na ní existoval život co nejdéle. A že těch nápadů bylo. Jen… těžko půjdou všechny realizovat. ALE!!!! My nevěšíme hlavu a pomáháme přírodě alespoň malými gesty (třídíme odpad, neplýtváme jídlem, jezdíme do školy na kole či koloběžce,….)

A jak už to tak bývá, když má někdo svátek, napíšeme mu SMS, krátkou zprávu na sociálních sítích, případně mu popřejeme osobně (což v našem případě nelze úplně realizovat). Proto jsme té naší Zemičce napsali pohled a popřáli jsme jí….

Na závěr jsme ve skupinkách vytvořili společenskou hru s úkoly pro Zemi, kterou jsme si něktěří stihli i zahrát. Začali jsme samozřejmě všeobecnými pravidly (pro koho je hra určena, kdo hru začíná, co znamenají vyzýnačená políčka,…) Hry si zalaminujeme a určitě ještě několikrát zahrajeme.