Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

SLAVÍME ÚSPĚCH NA SLOVENSKU

V pátek dne 25. ledna 2019 se uskutečnilo v Bratislavě finále slovensko-české soutěže v psaní esejí „BOSAKOVA ŠKOLA 2019.“ Finále druhého ročníku se konalo v budově Slovenské národní banky. Do soutěže bylo celkem zasláno 298 esejí. Z nich porota vybrala 20 nejlepších – ve 4 kategoriích. Těchto 20 esejí se ještě dále rozdělilo na 5 esejí ze ZŠ ČR a 5 esejí ze SŠ ČR, stejně tak i ze Slovenska.

          A jak to celé probíhalo? V 5 hodin ráno jsem s paní učitelkou Lozertovou v Krnově nastoupila do vlaku směr Bratislava. Tam jsme přijely v 10 hodin. SNB nebyl velký problém najít, nachází se nedaleko hlavního nádraží cca 10 minut pěšky. Vše začalo okolo půl dvanácté, kdy jsme se spolu s ostatními školami přesunuli do kongresového sálu banky. Na úvod nám pan Bosák řekl, kdo byl Michal Bosák a jak vůbec vznikla „Bosákova škola“. Poté následovala zajímavá přednáška o ochranných prvcích bankovek měny EU.

          Po přednášce bylo v aule banky pro všechny zúčastněné připraveno občerstvení spojené s prohlídkou výstavy vztahující se k Bosákově osobnosti. Poté jsme se opět přesunuli do sálu a čekali na samotné vyhlášení vítězů. Ale ještě před ním mluvil pan Bosák o budoucnosti – smyslu vzdělání pro mladou generaci a tom, jak důležité je mít vlastní cestu a směřovat k cílům krátkodobým i těm vzdálenějším.

          Jako první byli vyhlášeni vítězové kategorie ZŠ z České republiky, v níž jsem se umístila na velmi pěkném třetím místě. Radost byla veliká, takový úspěch jsme s paní učitelkou nečekaly. Byla jsem úplně zaskočená. Následovaly kategorie SŠ Česká republika, ZŠ a SŠ Slovenská republika.

          Někdo by si mohl říct: „To je toho, vyhrála 3. místo.“ Jenže esejí se do této soutěže poslalo neuvěřitelných 298 z obou zemí. Po vyhlášení vítězů všech kategorií nám byly věnovány pamětní pohlednice a pamětní mince s podpisem samotného guvernéra banky k 1 150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

          Závěrem celého tohoto slavnostního odpoledne jsme si rovněž mohli prohlédnout původní vzor deseti dolarové bankovky z roku 1907 s originálním podpisem Michala Bosáka.

         Vlak zpět domů nám jel až v 18:10, takže vyšel čas i na prohlídku historického centra BratislavyJ. Domů jsme přijely okolo jedenácté večerní hodiny s pocitem dobře odvedené práce.

https://hlavne.sk/koktail/v-bratislave-ocenili-najlepsich-sutaziacich-v-literarnej-sutazi-bosakova-skola/      

                                                      Natálie Schánělcová a p. uč. K. Lozertová