Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Noc s Andersenem a Karlem IV.

Noc s Andersenem je již naší tradiční akcí. A jelikož náš Otec vlasti, Karel IV., letos v květnu oslaví 700. výročí svého narození, dovolili jsme si spojit tyto dvě osobnosti v jeden zdánlivě neslučitelný celek.

Vstupným na letošní noc strávenou ve škole byl starý papír, takže jsme ukojili i potřeby našich ekologů. Po ubytování v příjemně vyhřáté tělocvičně jsme se shromáždili v jídelně a zhlédli jsme divadelní představení o životě Karla IV. v podání žáků 7. ročníku. Byl to vážně nepopsatelný zážitek. Skvělé herecké a pěvecké  výkony hodné Oskara a ceny Grammy, výborný scénář paní učitelky Smolíkové, výprava i hudba rozehrály na všech tvářích přihlížejících úsměvy. Poučení, nové informace, vtip a zábavu z této hry jsme odměnili potleskem ve stoje.

Po skvělém uměleckém zážitku jsme se náhle ocitli ve středověkém hradu a procházeli jsme jeho místnostmi. V každé nás čekal nějaký úkol. V krčmě náš šenkýřka paní učitelka Houdková zavedla do tajů nejrůznějšího  koření a pochutin a my jsme museli hádat, co to zrovna papáme.

V mučírně paní učitelky Halířové  nás vystrašily skutečné mučící nástroje, i ty na obrázcích, které jsme museli správně pojmenovat.

V klenotnici, kterou strážila paní učitelka Grossová, jsme podle vyhledávání v textu pátrali po indiciích, které nás zavedly k dílkům puzzle, ze kterých jsme poskládali korunovační klenoty.

V rytířském sálu rytířky paní učitelky Zábranské jsme se utkali ve skutečném boji. Na úzké kladině jsme bojovali proti sobě s improvizovanými kyji a vítěz z každé skupiny byl pasován na rytíře.

V lazaretu ranhojiče pana učitele Vojtěška jsme se pokoušeli ošetřit a zachránit životy zraněným rytířům.

Posledním zastavením byla univerzita pod vedením pana učitele Kubisze, který potrápil naše hlavičky nejrůznějšími hlavolamy a optickými klamy.

Po procházce středověkem jsme se odebrali do jídelny na skvělý zákusek, který nám upekly paní kuchařky. Po nezbytné hygieně jsme zalehli do svých improvizovaných postýlek a poslouchali jsme čtení z knihy o holčičce Báře, která se dostala do společnosti Karla IV. Postupně jsme všichni usínali a ve spokojeném oddychování byla poznat únava i spousta nových zážitků.

Všechny fotky naleznete na tomto odkazu: http://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Noc_s_Andersenem_2016