Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Náš poslední den v Londýně

V neděli ráno jsme se všichni probudili se smíšenými pocity…. Některým propluly v hlavě myšlenky jako: “Už je to náš vážně poslední den?”, “Hurá! Jedeme domů!” nebo “Neee, ještě chci zůstat!” Každopádně nás čekal poslední den, který jsme strávili v Londýně. Rozloučili jsme se se svými rodinami, někteří i se slzami v očích.

Při ranním setkání u autobusu jsme naložili své sbalené kufry, prověřili jsme, zda opravdu máme všichni u sebe pasy a mohli jsme vyrazit směr Londýn podruhé. Vystoupili jsme u Greenwichského parku. Krátkou procházkou jsme došli ke Královské hvězdárně, odkud jsme měli nádherný pohled na Temži se všemi mrakodrapy v pozadí a také jsme si mohli překročit nultý poledník. V jednom okamžiku jsme mohli být jednou nohou na západě a jednou nohou na východě.

Poté jsme se se přesunuli k Temži, kde jsme nastoupili na loď. Ta nás dopravila k Tower Bridge. Naskytl se nám krásný pohled na známý most a naše kroky zamířili k nedalekému hradu Tower. Zde jsme si dali krátký rozchod k využití WC a malému občerstvení.

Následoval zlatý hřeb dne – návštěva hradu Tower of London. Naše průvodkyně Denisa nás seznámila s historií této krvavé pevnosti jejího veličenstva a všemi zajímavostmi. jako třeba kdo jsou to beefeetři (strážci hradu), proč na hradě přistřihují havranům křídla (protože Angličané věří, že pokud 6 havranů z hradu, bude to znamenat pád monarchie). Měli jsme zde mimo jiné také možnost zhlédnout královské klenoty. které se uvnitř hradu ukrývají. Kvůli zákazu focení uvnitř hradu moc fotek nemáme.

Dále naše kroky zamířili k posledním místům naší poznávací výpravy, a to k památníku Velkého londýnského požáru a katedrále St. Paul. Zde jsme dostali poslední možnost si dokoupit dárečky pro nejbližší a pořádně se občerstvit před našim odjezdem.

Po příchodu na sraz nás čekalo překvapení. K metru jsme se totiž svezli double deckrem (červeným dvoupatrovým autobusem), který je pro Londýn typický. No a metrem už hurá k O2 aréně, kde nás čekal náš autobus s řidiči. Poslední rychlé nakoupení jídla a pití na cestu v Tescu, pohodlně se usadit v autobuse a hurááá domů!!!

A co na závěr? Náš zájezd byl naprosto úžasný, děti velice hodné, slušné, ukázněné, veselé, sdílné, zvídavé….. No prostě co víc si přát. Těch 6 dní i s cestou jsme si všichni náramně užili a snad v dětech zůstanou vzpomínky na celý život tak jako nám. MOOOC DĚKUJEME.

Vaše p. učitelky Jany:-)