Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Ukliďme Česko, ukliďme Jindřichov

Naše škola se hrdě může pyšnit hned několika tituly. Mezi ně zaručeně patří to, že jsme Ekoškola a Světová škola. S těmito oceněními máme samozřejmě spoustu povinností. Jednou z nich je také naše prezentace na veřejnosti a zapojování se do celé řady aktivit.

Již tradičně se zapojujeme do celorepublikové akce Ukliďme Česko. K dnešnímu dni bylo na webových stránkách https://www.uklidmecesko.cz/ zaregistrováno celkem 3930 úklidů. A my jsme jedním z nich. Hlavním úklidovým dnem byla letos sobota 2. dubna. Nicméně úklidové akce probíhají v průběhu celého roku. A tímto jsme se především řídili také my.

Naplánovali jsme si jako hlavní úklidový den sobotu, ale počasí poručit nedokážeme. Protože se duben ukázal ve své tradiční podobě, přes aprílové počasí víkendový úklid bohužel neproběhl. Ale sníh, mráz ani déšť nás nemohou zastavit. Proto naše uklízení probíhalo postupně.

A zapojili se opravdu všichni. Žáci základní školy uklízeli v pracovních činnostech. Na jejich snažení se můžete podívat v článku na našich webových stránkách: https://zsjindrichov.cz/archives/60589

Do úklidu se zapojili také členové přírodovědného kroužku a v odpoledním vyučování i žáci 8. a 9. ročníku. Ti si dokonce vyzkoušeli tzv. plogging (tedy běh společně se sběrem odpadků). Všechny fotky naleznete v příslušných článcích: https://zsjindrichov.cz/archives/60455, https://zsjindrichov.cz/archives/60507

Děti podpořily naši snahu i po vyučování. Někteří uklízeli pod vedením p. vychovatelek ve školní družině a někteří se do úklidu dokonce vrhli sami ve svém volném čase.

Na úklid svého okolí nezapomněli ani naši nejmenší. Také děti z mateřské školy se vybavily rukavicemi, vzaly si pytel a vyrazily s p. učitelkou sbírat odpadky. Jsou to opravdu šikulky.

Během všech našich úklidových aktivit se nám podařilo nashromáždit opravdu spoustu odpadu. Však posuďte sami.

Vše jsme poctivě nachystali ke kontejnerům, aby byl úklid dotažen do úspěšného konce. S tím nám pomohla obec Jindřichov, které samozřejmě patří velké poděkování za spolupráci a odvoz veškerých pytlů naplněných až k prasknutí.

Samozřejmě děkujeme také všem zapojeným a doufáme, že v uklízení budou pokračovat i nadále, abychom měli příjemné prostředí a čistou přírodu.