Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Od KROKUSU k projektu

Projekt KROKUS jsme Vám, návštěvníkům našich stránek, představili již v dřívějších letech.

Nebude tomu jinak ani letos. Společně s našimi nejstaršími spolužáky, deváťáky, jsme využili nabídky Projektu Krokus, který realizuje irská organizace Holocaust Education Trust Ireland (HETI) ve spolupráci s Oddělením pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze a nechali jsme si zaslat cibulky žlutého krokusu jakožto symbolu, kterým si vždy připomínáme jeden a půl milionu židovských dětí a tisíců dalších dětí, jež zemřely během šoa. Více informací o projektu se dozvíte zde… https://www.jewishmuseum.cz/krokus/

Než došlo ale k samotnému vysazování, čekalo nás, páťáky, několik úkolů. Pro dnešní den jsme odložili tradiční učebnice a po hlavě jsme se vrhli na aktivity, které si připravila naše paní učitelka.

Den začal krátkým příběhem z cyklu Dějiny českého (udatného) národa. Český lev nám přiblížil, jakým způsobem nahlížela společnost na osoby židovského původu již od pradávna.

Ve skupinkách jsme pracovali s textem, který nám přiblížil, jak těžký osud potkal více než 6 milionů lidí (Židů, Romů, homosexuálů, osob s různým postižením,…). Na základě práce s textem, jsme vyplnili hřebenovku a dostali jsme se k dalšímu heslu… VYHLAZOVÁNÍ.

Tématika holocaustu je opravdu zajímavá, zastřena mnoha dalšími pojmy, nám ne příliš známými, se kterými jsme se pokusili ve dvojicích zdatně poprat.

Když už jsme byli kompletně seznámeni s tím, co jsme potřebovali vědět, čekal nás nejtěžší úkol. Připravit si krátké povídání pro naše spolužáky – deváťáky, kterým jsme měli přiblížit, co všechno jsme se dnes dozvěděli. (Deváťáci i my máme učivo o druhé světové válce ještě před sebou).

Byli jsme šíleně nervózní, ale deváťáci nás neslyšně poslouchali, čímž nás v našem prezentování opravdu podpořili.

Povídání jsme zvládli přímo na jedničku! A teď už nás čekal poslední úkol. Přemístit se ven před hlavní budovu a společně zasadit cibulky žlutého krokusu.

Teď už budeme jen netrpělivě čekat, zda nám krokusy skutečně vykvetou v plánovaném termínu, tedy na začátku jara.

Deváťákům děkujeme za spolupráci <3.