Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

T-PROFI

Odbornou soutěž Talenty pro firmy pořádala Hospodářská komora České republiky na podporu posilování polytechnické výuky v oblasti počátečního odborného vzdělávání v České republice vycházejícího z principu vzdělávání pro praxi.

Principem odborné soutěže bylo sestavení konstrukce zařízení polytechnické stavebnice s pohonnou jednotkou v časovém limitu tří hodin. Soutěžní tým tvořili 4 žáci 5. třídy ZŠ Jindřichov: Veronika Petrová, Michal Čech, Tomáš Rusnyak a Jan Zavadil, dále 3 žáci Střední škola zemědělství a služebMěsto Albrechtice Pavel Peter, Otto Pedack a Daniel Priesečan,  jeden vyučující Petr Kubálík a jeden zástupce firmy Strojírny Bašista Oto Sedláček.

 

První tréninkové setkání žáků proběhlo 19.12.2016 na půdě základní školy v Jindřichově

Další čtyři setkávání žáků ZŠ a SŠ s cílem navázání spolupráce již probíhala přímo ve firmě Bašista v Krnově, kde pan Bašista zajistil pro soutěžní tým velmi příjemné zázemí.

Dne 9.3.2017 proběhlo ve firmě Bašista v Krnově krajské kolo soutěže, kde soutěžilo 5 soutěžních týmů. Vítězství nám jen těsně uniklo. První místo získala Střední průmyslová škola v Krnově a ZŠ Město Albrechtice spolu s firmou ELFE s.r.o.

Vítězný tým se zúčastnil finále dne 27.4.2017 v Praze. Pan Bašista přislíbil našemu soutěžnímu týmu, že do Prahy pojedeme v každém případě alespoň fandit,  naplánoval tedy dvoudenní návštěvu Prahy se vším komfortem. Ve středu 26.4. jsme ráno vyjeli z Krnova Do Prahy. Cestou jsme se několikrát zastavili na občerstvení.

Po příjezdu do Prahy jsme se ubytovali v hotelu Tulipán

A následně jsme vyrazili načerpat síly  do aquaparku Aquapalace Praha, kde jsme si užili šesti tobogánů a 3 skluzavek, bazénu s umělým vlnobitím, který v pravidelných intervalech navozuje pocit opravdových mořských vln, vířivky, masážní lavice a relaxační terasy s lehátky, dětského vodní hřiště se skluzavkami, brouzdaliště a dětského bazén s oblíbeným vrakem pirátské lodi a 450 metrů pomalé a rychlé řeky.

K večeru jsme všichni řádně unavení zašli na výbornou pizzu se skvělými koktejly.

 

Ve čtvrtek jsme byli všichni připraveni fandit vítěznému týmu z Moravskoslezského kraje.

Celkem se soutěže zúčastnilo 14 týmů, za každý kraj jeden.

Cíl soutěže:

  • podpora zavádění polytechnické výuky v rámci odborného vzdělávání na ZŠ
  • rozvoj kreativního myšlení žáků i studentů
  • posilování prestiže technických profesí mezi širokou laickou i odbornou veřejností
  • upozornit na dlouhodobou nevhodnou strukturu absolventů středních škol.

 

Tým Moravskoslezského kraje obsadil krásné šesté místo.

 

ZŠ a MŠ Jindřichov a Střední škola zemědělství a služeb děkuje firmě Bašista strojírenská výroba z Krnova a zejména panu Bašistovi za příležitost zúčastnit se soutěžního klání v Praze a za plné hrazení finančních výloh.Dále děkujeme paní ředitelce Mgr. Zlatě Steuerové za podporu při soutěži. Děkujeme