Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Někde málo, jinde moc, jídlo volá o pomoc

Takto zněl název komunitní akce, která se ve středu 13.5.2015 konala na naší základní škole. Uspořádali jsme ji pro rodiče a občany naší obce proto, abychom naplnili jedno z nejdůležitějších kritérií na naší cestě za získáním titulu Světová škola. Tímto kritériem je uspořádání akce, která vede k řešení vybraného problému, ke zlepšení situace v místě školy nebo má zvýšit povědomí okolních obyvatel o zvoleném problému. A nám se to určitě do posledního puntíku podařilo splnit. Hlavním tématem naší akce bylo zmírnění plýtvání potravinami a jídlem, protože tento problém je opravdu celosvětový a týká se každého člověka.

Pro návštěvníky byla připravena nejprve společná úvodní část, kterou moderovali žáci 4. ročníku, kteří se své role zhostili takřka na profesionální úrovni. Uvedli sbor svých spolužáků ze 4. a 5. ročníku, kteří zazpívali píseň Neplýtvám s novým textem na melodii známé písně Zvonky štěstí. Poté přišli na řadu naši nejmladší z 1. až 3. ročníku, kteří zahráli pohádku O smutném zeleninovém království, kde žije i taková zelenina, která nemá zrovna nejlepší tvar nebo barvu, a přesto je dobrá a zdravá. Žáci 8. ročníku připravili pro rodiče informační prezentaci se základními fakty o plýtvání potravinami ve světě, Evropské unii i v České republice, které byly pro některé naprosto šokující. Návštěvníci byli také seznámeni s aktivitami, které závěrečné komunitní akci předcházely. Byla to např. výtvarná soutěž, kde žáci malovali plakát proti plýtvání potravinami, literární soutěž, ve které žáci tvořili hesla nebo krátké rýmovačky také s tématem plýtvání nebo aktivita “V naší jídelně se nelýtvá”, při které se nám podařilo snížit množství zbytků z obědů o 1/3. Všechny soutěže byly vyhodoceny a vítězům byly na místě předány ceny a diplomy.

Jelikož jsme ještě před akcí uspořádali dotazníkový průzkum o plýtvání potravinami v domácnostech našich žáků, byli hosté komunitní akce také seznámeni s výsledky tohoto šetření. Pak už moderátoři prozradili, co se bude dít dále. Následoval workshop, kde se na jednotlivých stanovištích lidé od dětí dozvěděli mnoho zajímavých informací o způsobech uchovávání potravin, o tom, jak s potravinami nakládají námi oslovené supermarkety, kdo jsou to freegani nebo co je to potravinová banka. Spolupracujeme s Potravinovou bankou v Ostravě, pro kterou jsme nasbírali cca 70 kg potravin ve formě vstupného na tuto akci. Děti zde samostatně prezentovaly informace, které si vyhledaly, zjistily, ztvárnily výtvarně nebo v podobě prezentací. Velkým lákadlem byl stánek s ochutnávkou jídel, které uvařily naše děti pod vedením paní učitelky ze zbylých potravin, a 17 vybraných jídel zpracovaly do minikuchařky, kterou si návštěvníci mohli zakoupit.  Lidé mohli také navštívit expozici žáků 8. ročníku, kteří zde propagovali svou práci z projektu o dětských vojácích. Po absolvování všech stanovišť účastníci vyplnili závěrečný testík a mohli si vyzvednout drobné upomínkové předměty a informační letáky.

Podle zápisů do pamětních listů byli všichni akcí velice nadšení, všem se líbila a nikdo nešetřil slovy chvály.

My aktéři jsme samozřejmě také velice spokojeni, protože tak velkou účast a tolik krásných reakcí jsme ani nečekali. Za všechno našim hostům moc a moc děkujeme. Naše několikaměsíční snaha a práce byly po zásluze oceněny a nás už teď čeká jen cesta do Prahy, kde jistě obdržíme kýžený titul Světová škola.

Další fotky zde:
http://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Nekde_malo_jinde_moc,_jidlo_vola_o_pomoc

DSCN2982 DSCN2989 DSCN2992 DSCN2993 DSCN2996 DSCN3001 DSCN3020 DSCN3025 DSCN3031 DSCN3033 DSCN3052 DSCN3053 DSCN3068 DSCN3070 DSCN3075 DSCN3082 DSCN3084