Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Dne 24.10.2025 Mgr. Blanka Klimošková

„Historie a současnost naší obce Jindřichov“

V období od 21. října – do 25. října jsme s žáky 3. ročníku využili téma z prvouky – naše obec a její historie.

Cíle pětihodinového projektu bylo, abychom se seznámili s historií Jindřichova návštěvou  zámku, který jsme si spolu s průvodcem všichni prošli. Na dětech i na mě bylo vidět velké zklamání z toho, jak je celkově interiér zámku zničený a zanedbaný. K prohlídce byly jen  tři místnosti, kde byl historický nábytek a původní dřevěné stropy. Celý zámek je zchátralý, neupravený. Zámeckou zahradu jsme si také prošli. Zde jsme viděli spoustu soch, krásný altán a spoustu starých stromů. U řeky jsme uviděli také morový sloup.

Cestou zpět jsme navštívili místní kostel sv. Mikuláše, kde jsme si prohlédli jeho krásně zdobený interiér i exteriér. Hned vedle stojí pomník padlým sportovcům, kteří zemřeli při automobilové nehodě dne  27. října 1947.

Součástí projektu byla i návštěva obecního úřadu. Zde jsme si přečetli informační tabuli a seznámili jsme se s jednotlivými odbory. Paní Barvíková z bytového odboru nám vysvětlila co je její náplní práce. Děti ji zahrnuly spousty všetečných otázek. Posbírali si spousty propagačního materiálu obce.

V následujících hodinách prvouky jsme do tohoto projektu zapojili také IT techniku, kde jsme rozvíjeli zároveň jejich dovednosti s IT. Děti si na iPadech vyhledali stránky obce Jindřichov a různé sekce. Dočetli jsme se také plnou historii vzniku Jindřichova a jeho vývoje. Děti si mohli vyhledávat i jiné informace, které jim tyto stránky nabízely. Velice je to bavilo.

Poslední části bylo vytvoření plakátu – mapy Jindřichova s jeho nejdůležitějšími budovami, kde děti projevily svůj malířský um. Kreslení na podlaze v leže si užily.

Veškeré své získané znalosti vepsali do pracovních listů.

Věřím, že se jim získané dovednosti uloží v hlavičkách na hezky dlouho a budou je šířit dál.