Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

OKRESNÍ KOLO OLYMPIÁDY V ČESKÉM JAZYCE

V pondělí 29. ledna 2024 reprezentovali naši školu v okresním kole olympiády z českého jazyka žáci Petr Bohačík a Adéla Steigrová z 9. ročníku.

Ve SVČ Méďa v Krnově se celkem „utkalo“ 35 žáků a žaček základních škol, ale i gymnázií. Soutěžilo se ve dvou blocích, v mluvnickém a ve slohovém, na něž měli žáci vymezeno po 60 minutách.

Souvětí, větné členy základní a rozvíjející, větné ekvivalenty, fráze zdvořilé i nezdvořilé, významy slov, přívlastky shodné a neshodné, zdvojené souhlásky, větné grafy… Znalostí a vědomostí, které měli žáci na olympiádě prokázat, nebylo málo.

Po přestávce čekalo na soutěžící cestování s pomocí stroje času. Slohový útvar si mohli žáci zvolit dle svého uvážení – úvahu, povídku… Hodnotila se především nápaditost díla, jeho originalita, nevšednost, avšak ani gramatická a stylistická stránka nebyla opomenuta.

Naši žáci se sice na vítězných příčkách neumístili, konkurence byla skutečně veliká, ale i přesto jim patří za jejich nasazení, svědomitou práci a reprezentaci školy velká pochvala, Adéla se dělí o pěkné 18 – 22. místo.

Vzdělání má smysl. Otevírá pomyslné dveře do budoucího života.

p. uč. Lozertová