Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

17. listopad – státní svátek

V pátek 17. listopadu zůstane nejen škola uzavřena, připomeneme si totiž poslední státní svátek roku 2023.

Proč tento svátek slavíme? Hned ze dvou důvodů:
Jedná se o Mezinárodní den studentstva (1939) a také o Den boje za svobodu a demokracii (1989).

17. listopad 1939: Ve jménu Jana Opletala (převzato z ČT EDU)

Po vzniku protektorátu Čechy a Morava byl oficiálně zrušen nejvýznamnější československý státní svátek, 28. říjen. Proti nemožnosti oslavit výročí vzniku samostatného Československa se v roce 1939 vydali po celé republice protestovat (nejen) studenti českých vysokých škol. Nacisté pražskou demonstraci potlačili ostrou střelbou. Na její následky zahynuli dva účastníci demonstrace, dělník Václav Sedláček na místě, student Jan Opletal o dva týdny později na následky zranění.

Opletalova smrt rozhněvala doslova celý národ a veškeré studentstvo. Ze smutečního průvodu, který 15. listopadu 1939 procházel Prahou, se stala otevřená demonstrace proti okupantům. Hitlerův režim reagoval o dva dny později uzavřením českých i moravských vysokých škol. Jako trvalá připomínka této události byl o dva roky později 17. listopad vyhlášen Mezinárodní unií studentů Mezinárodním dnem studentstva. Jde o jediný mezinárodní den, který vznikl právě na našem území. A o padesát let později vstoupil do našich dějin podruhé.

Zhlédněte také video: https://edu.ceskatelevize.cz/video/8708-studenti-proti-totalite-rok-1939

—————————————————-

17. listopadu 1989: Sametová revoluce (převzato z ČT EDU)

17. listopadu v roce 1989 prošel Prahou průvod studentů, kteří si připomínali výročí zavření českých vysokých škol za druhé světové války. Policie dostala rozkaz studenty násilím rozehnat. Rodiče studentů a ostatní občany zásah rozčílil, a začali demonstrovat. Komunisté takový odpor nevydrželi a vzdali se moci. Tomuto období se začalo říkat sametová revoluce. Díky ní můžete svobodně studovat nebo cestovat do zahraničí.

Můžete nahlédnout zde: https://edu.ceskatelevize.cz/video/12361-17-listopadu-sametova-revoluce nebo také zde: https://www.youtube.com/watch?v=ms4dkoCythI