Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

PROJEKTOVÝ DEN MIMO ŠKOLU – ZÁŽITKOVÁ PEDAGOGIKA V 6. ročníku

Dne 29. září 2023 se žáci 6. ročníku ZŠ a MŠ Jindřichov zúčastnili „projektového dne mimo školu“ s názvem Za prameny Osoblahy. Hlavním tématem byla VODA. Žáci toto dopoledne absolvovali formou zážitkové pedagogiky.

A jak to všechno probíhalo?

První část cesty absolvovali žáci autobusem a následně je čekala pěší túra za prameny řeky Osoblahy, startovním místem se stala obec Petrovice ve Slezsku, cílem se stal tzv. Vojtův pramen 702 m. n. m.

Žáky čekalo seznámení s historií obce, byla jim ukázána místní vodárna, prameniště i s hlubinnými vrty – vše v 1. a 2. stupni ochranného vodního pásma. Navštívili rovněž místní rybník, seznámili se se zdejší florou i faunou tzv. na vlastní kůži (někteří si i podrželi skokana hnědého, pijavici, rousnici, viděli v rybníku bruslařky, drobné rybky – plotice apod.).

S realizací výukového programu nám byly nápomocny LESY ČR – p. Kateřina Kmínková a p. Blanka Drahotušská. Pro žáky jsme si připravili několikero aktivit týkajících se vody v naší krajině a její úlohy v širším měřítku. Žáci dostali pracovní listy, plakátky s vodními živočichy, poznávací karty s úkoly, museli společnými silami zvládnout vodní křížovku, poznat naše sladkovodní ryby… Součástí programu byla také diskuze na téma vody. Odhadovali jsme teplotu vody v prameništi a naše tipy následně porovnali s regulérním měřením. Měli jsme také možnost vidět výpis s odborného rozboru zdejší vody – jaké má parametry, jaké obsahuje minerály…, a tak tedy zjistit, co že to vlastně u nás pijeme?

U Vojtova pramene se pak žáci seznámili s určením severu pomocí zmagnetizované jehly a lístku z lípy. Pokus si mohli ověřit ve svých mobilech v aplikaci Kompas a mnohé překvapilo, jak byl náš „experiment“ přesný.

Pozornosti neunikl také místní vodopád a kamenný protipovodňový systém.

Na závěr programu čekala žáky starost o ohniště u pramene U Gajera – především kluky zajímalo rozdělání ohně pomocí křesadla. Všichni si užili opékání špekáčků a povídání u ohně, které mnohým žákům udělalo po turistickém výkonu opravdu radost. Následoval návrat ke škole opět autobusovou dopravou.

Žáci se ve výukovém programu seznámili s různými druhy vod a vodními zdroji, dověděli se např., kolik vody spotřebuje průměrně člověk za den, která místa na Zemi jsou nejsušší/nejvíce zavodněná, kolik vody obsahují různé druhy rostlin, z čeho se voda skládá, upevnili své znalosti o koloběhu vody v přírodě, dozvěděli se o různých typech vodních staveb vybudovaných nejen lidskou rukou, rozšířili své vědomosti o řadě živočichů, pro které je vodní prostředí životně důležité.

Projektový den byl pro žáky přínosný v mnoha směrech, kromě nově získaných poznatků z výukového programu utužili rovněž třídní kolektiv, den se nesl v duchu dobré nálady a spolupráce. U žáků panovala dobrá nálada a i oni vyhodnotili tento den celkově jako vydařený.

Velké poděkování patří obci Petrovice (paní starostce R. Drgáčové a p. Š. Začalovi), která pro žáky v rámci projektu zdarma připravila ohniště se všemi náležitostmi a upravila okolní terén prameniště, aby se výukový program mohl bez problémů uskutečnit.

2. 10. 2023. p. uč. K. Lozertová