Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

15. 5. Den linky 155

15. 5. slaví svůj den zdravotnická záchranná služba, proto se žáci třetího, pátého a osmého ročníku zúčastnili v rámci profesní orientace a připravovaného projektu „Den zdraví“ exkurze u Zdravotnické záchranné služby ve Městě Albrechticích.

Zprvu se naděje na návštěvu stanice rozplynuly. Když jsme dorazili na místo, zjistili jsme, že hasiči a zdravotnický personál jsou mimo základnu – všichni byli na výjezdu v nedalekém okolí. Když už jsme se konečně dočkali, jásali jsme zbytečně. Sotva se záchranáři přiřítili od jedné události, vyjížděli hned k další. A tak jsme zatím dostali dobrůtku na zub a také letáčky.

Po jejich návratu jsme navštívili zázemí záchranných složek, mohli jsme si prohlédnout záchranářské vozidlo a jeho vybavení, nechali jsme si změřit množství kyslíku v krvi, srdeční tep a někteří i tlak. Dozvěděli jsme informace o náplni práce záchranářů a v neposlední řadě jsme získali informace o podmínkách přijetí k záchranným složkám – potřebujeme maturitu nejlépe na zdravotnické škole, záchranářský kurz a také řidičský průkaz skupiny “C”, vysoká škola není sice podmínkou, ale určitě není na škodu. Záchranáři jezdí na pravidelná školení, přezkoušení a kurzy. Pracují na dvanáctihodinové směny a za nejtěžší (nejnáročnější) práci považují výjezd k úrazům malých dětí.

A pamatujte: V PŘÍPADĚ OHROŽENÍ ZDRAVÍ VOLAT VŽDYCKY LINKU 155!!!