Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

KAREL ČAPEK – PROJEKTOVÁ VÝUKA

Když se řekne jméno tohoto spisovatele, málokdo by nevěděl, o koho se jedná, nebo alespoň by neslyšel jeho jméno.

Jedna z našich nejvýznamnějších osobností zemřela na Vánoce v roce 1938 a s jejím jménem je spojen nespočet knížek pro malé i velké čtenáře.

Letošní deváťáci mají k dnešnímu dni 2. května 2023 za sebou již dva projektové bloky, v nichž byla výuka zaměřena nejen na život tohoto autora, ale rovněž i na jeho tvorbu pro nejmenší čtenáře.

V 1. bloku se žáci seznámili s povídkou z knihy Věštkyně a jasnovidec aneb na prahu záhad, konkrétně s povídkou Vynálezce. Na základě společné četby a rozboru textu jak po stránce obsahové, tak po stránce stylistické čekal žáky úkol zahrát si na tzv. novodobého vynálezce a pokusit se vymyslet „nový vynález“ i s jeho popisem a názorným nákresem. Některým žákům se práce povedly obsahově i graficky.

V 2. bloku jsme si společně přečetli úryvky z knížky Dášeňka, čili život štěněte. Kdo měl nebo má psa, ví, že je to radost, ale také starost. Co takové štěně všechno dovede rozkousat! Úkolem žáků bylo vytvořit soupisku štěnětem rozhryzaných věcí z domácnosti. S pomocí tabletů hledali žáci v e-shopech zaměřených na prodej nábytku, koberců, obuvi atd. a pokusili se sestavit jakýsi virtuální nákup nového zboží. V druhé části si pak potrénovali také tzv. výtah a výpisky – vytvořili ke zmíněné knížce „medailonek“ doplněný o zajímavosti. Dozvěděli jsme se, že Dášeňka je oblíbená napříč generacemi a do dnešní doby byla již vydána 38x!!! Naposledy loni v roce 2022 nakladatelstvím Dobrovský. S virtuálním nákupem z e-shopů budou deváťáci nadále pracovat v matematice, kde porovnají ceny daného zboží z roku 1933 s cenami ze současnosti. Čeká je práce v Excelu se zaměřením na procenta.

Letos slaví Dášeňka kulaté výročí, a tak ji blahopřejeme k jubileu 90 let od jejího prvního vydání. p. uč. Lozertová