Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Všichni ponožkoví i jiní nadšenci zpozorněte 🙂

Je před námi již tradiční ponožková výzva. Pojďme si připomenout, o co se jedná.

Blíží se datum 21. března 2021 a my bychom si chtěli tento den připomenout společně s vámi a podpořit lidi mající Downův syndrom.

Pro ponožkový den bylo vybráno datum 21. 3. záměrně. Jedná se o Světový den Downova syndromu. Tento syndrom je způsoben trisomií, tedy ztrojením jednadvacátého chromozomu (3 x 21). A proč zrovna ponožky? Ponožky patami k sobě totiž vytvoří chromozom X, který mají děti s tímto syndromem navíc.

Zajímá vás, jak tyto dětí vypadají?? Podívejte se na krátké video ze 13. Světového dne Downova syndromu:

https://www.youtube.com/watch?v=zQHrqwJre08&t=64s

Během ponožkového dne si lidé oblékají nesourodý pár ponožek, čímž dávají najevo, že souzní s myšlenkou celé akce, tedy že být odlišný je normální.

Pokud se ohlédneme do roku 2019, kdy motto akce znělo: „Leave no one behind”, můžeme se odrazit od této myšlenky. Nenecháme nikoho za sebou a směle tuto akci podpoříme také.

Nejsme na to přeci sami. Inspiraci můžete naleznout na různých internetových stránkách. Jako příklad můžeme uvést: https://www.dedoles.cz/ponozkova-vyzva

Půjdete do toho s námi???

Najděte doma co nejvíce barevné, pruhované, puntíkované či jinak ztřeštěné ponožky. Na každou nohu oblečte odlišnou ponožku. Zapojte všechny, které v okolí potkáte (sourozence, rodiče, kamarády, babičky, dědečky, tetičky, strýčky, zvířátka, …). Všechno nám to nafoťte.

A fotky, prosíme, zašlete:

Mgr. Jana Zábranská (zabranska@zsjndrichov.cz, messenger Jana Nany Zábranská, bakalář)

Mgr. Barbora Halířová (halirova@zsjindrichov.cz, messenger Barča Halířová, bakalář)

Fotky zasílejte do neděle 21. 3. 2021. My je zpracujeme a v pondělí 22. 3. zveřejníme ve společném článku na našich webových stránkách. Loni jste dokázali zaslat přes 100 fotografií (přesněji 108). Překonáme letos toto číslo???

Moooooc děkujeme za vaši spolupráci 🙂