Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

TITANIC – FREDDIE – AIDS

V úterý 14. 5. 2019 se žáci 8. a 9. ročníku vydali do Krnova, kde je čekal tzv. “TFA” projekt: TITANIC – FREDDIE – AIDS. Jednalo se o jedinečnou přednášku českého zpěváka Milana Šatníka, která se uskutečnila v Kině Mír 70.

Proč právě takovýto název projektu? Protože tato přednáška byla pojata jako paralela dvou světoznámých velikánů jako je Titanic (prezentovaný jako nepotopitelná loď) a Freddie Mercury (vynikající rocková legenda). Oba tyto fenomény něco spojuje – byly zničeny maličkostí v porovnání s jejich velikostí. Proto v přednášce nechyběla poutavá videa týkající se obou “gigantů” a samozřejmě skladby skupiny Queen.

Žáci si odnesli neskutečný zážitek, protože přednášku jim přijel zprostředkovat přímo bývalý osobní asistent Freddieho Mercuryho – Peter Freestone. Ten jim vyprávěl smutný a tragický příběh o tom, jak se světová hudební legenda nakazila virem HIV, popisoval jim jeho život až do posledních okamžiků, které s ním osobně strávil. Navíc Peter Freestone žákům prozradil, že se 5 měsíců podílel na natáčení filmu Bohemian Rhapsody a mnoho dalších poutavých informací. Nebylo divu, že celé kino jen s úžasem naslouchalo jeho vyprávění.

Tento projekt se drží hesla: “BEZ CENZURY”. Protože jen tak lze přinést informace o nemoci, která zabíjí a dodnes neznáme léky.

Na závěr si žáci odnesli památku, která jim tento zážitek bude navždy připomínat – fotku s Milanem Šatníkem i Peterem Freestonem a autogram. Určitě tato přednáška ve všech zanechá nějakou stopu.


8. ročník s Milanem Šatníkem
8. ročník s Peterem Freestonem