Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Preventivní vlak Krnov

Bezpečná železnice

Ve středu 20.6.2018 se žáci 8. a 9. ročníku zúčastnili preventivní akce Českých Drah v Krnově na téma bezpečná železnice. preventivní program se skládal ze tří částí.

Prvním stanovištěm – vagónem byl speciální kinovůz určený k projekci filmů, takové kino na kolech. Žáci viděli, jaké nebezpečí je může potkat na železnici, nebudou-li respektovat stanovená pravidla. Promítal se nový film Správy železniční dopravní cesty „To nedáš“, který vznikl za podpory Českých drah.

Na druhém stanovišti,  konferenčním voze, žáci diskutovali s odborníky, kteří se nehodami na železnici zabývají. Setkali se s vyšetřovateli Českých drah a Správy železniční dopravní cesty. Vůz byl vybaven promítací technikou, a tak žáci viděli fotografie reálných nehod a videa, ze kterých je zřejmé riskantní chování lidí v železničních stanicích a železničních přejezdech.

Na třetím stanovišti byl hasičský vůz a hasiči, kteří předvedli ukázky své práce, ale i ukázky první pomoci. Praktická ukázka, jak se má člověk zachovat, když se stane účastníkem nehodové události.