Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Cizinky na naší škole

V září 2017 se naše škola zapojila do projektu EDISON, který zajišťuje mezinárodní organizace AIESEC. V týdnu od 10. – 17. 9. 2017 k nám zavítaly tři zahraniční vysokoškolské studentky z Gruzie, Turecka a Mexika. Stážistky byly ubytovány v hostitelských rodinách našich žáků. V pondělí ráno je oficiálně přivítala paní ředitelka na slavnostním uvítání s celou školou a poté se naše studentky vrhly rovnou do výuky. Program měly opravdu nabitý. Žákům 3. – 9. ročníku prezentovaly zajímavosti o svých zemích, seznámily je s jejich tradicemi a kulturou.  S dětmi 1. stupně hrály v hodinách angličtiny hry, skládaly s nimi mapy svých zemí, učily je psát své jméno gruzínským písmem či počítat ve svém jazyce. Kromě dopoledních hodin ve třídách měly děti možnost strávit čas s holkami venku na hřišti a to i v rámci odpoledního vyučování, kde společně hráli různé sportovní hry. K poznávání kultur patří také gastronomie, a tak  Meredith z Mexika připravila s žáky 6. ročníku tradiční mexické Chilaquiles, které dětem opravdu chutnalo, a talíře byly v mžiku prázdné. Také naši nejmladší žáci 1. a 2. třídy nebyli ochuzeni. Stážistky je ve čtvrtek navštívily v jejich třídách, děti jim zazpívaly společně písničku a i holky jim zazpívaly ve svém jazyce. Pak si společně zahráli „židličkovanou“, zatančili si a společně si kreslili.

Studentky měly zároveň týden plný zajímavých odpoledních aktivit jako výlet do Zlatorudných mlýnů, prohlídku provozu speleoterapie ve Zlatých Horách, podívaly se na Krnov a jeho okolí z rozhledny na Cvilíně, zúčastnily se Dýnobraní v Osoblaze či navštívily zámek ve Slezských Rudolticích.

Celý týden byl zakončen tzv. Global village, kdy se nám holky převlekly do svých tradičních krojů, připravily si tradiční pokrmy své země, kterou měla možnost ochutnat celá škola. V pátek 5. vyučovací hodinu jsme se opět celá škola sešli v tělocvičně, kde jsme se s našimi studentkami rozloučili, poděkovali a předali jim malé dárky na upomínku. Odpoledne měly děti ještě možnost se s holkami sejít na zahradě MŠ, kde jsme pouštěli společně draky, opekli jsme si špekáčky či jsme si zazpívali u kytary. 

Naše děti tak měly jedinečnou příležitost dozvědět se spoustu zajímavých faktů o jiných kulturách a zároveň si procvičit  angličtinu v praxi. Celý týden se domlouvaly s cizinkami pouze anglicky. A troufáme si i říci, že našly kamarádky, za kterými se třeba jednou do jejich zemí vydají. Děti si tato tři děvčata natolik oblíbily, že na konci týdne nezůstalo nejedno oko suché.

Také bychom chtěli velice poděkovat rodinám Javůrkových a Schánělcových, které naše stážistky ubytovaly ve svých domovech a celý týden se o ně staraly. Děkujeme!

NĚKTERÉ OHLASY ŽÁKŮ 2. STUPNĚ

  • “EDISON byl dobrý nápad. Jsem ráda, že holky přijely. Rozuměla jsem skoro všemu a zjistila jsem, že angličtina je důležitá.” (6. třída)
  •  “Projekt EDISON se mi moc líbil. Všechny tři stážistky byly moc fajn a taky se mi líbily jejich prezentace a zábava a taky mě bavilo, jak jsme je učili česky.” (6. třída)
  •  “Projekt EDISON byl super. Líbilo se mi, že jsme poznali cizích země a že ony zase poznaly kulturu naší republiky. Mohlo by se to zase opakovat.  (7. třída)
  •  “EDISON se mi líbil. Bylo to naučné a byla sranda. Dalo mi to nový pohled na státy, ze kterých holky byly. Dalo mi to i to, že pokud chci jezdit do zahraničí, musím se naučit anglicky a EDISON mi k tomu pomohl. (8. třída)
  •  “Bylo to strašně super. Líbilo se mi to moc! Nebáli jsme se odpovídat a holky byly hodné. Jejich prezentace byly super, ptali jsme se na otázky a nebáli jsme se. Jejich hry byly skvělé a vždy nám zlepšily náladu. Je to super projekt, snad se to někdy zopakuje.  (8. třída)
  •  “Bylo to skvělé. Škoda jen, že jsme tu projekt EDISON neměli už dřív. Podle mě by se takové věci měly pořádat častěji, děti si tak můžou procvičit více cizí jazyky, dozvědí se něco o jiné kultuře a zbaví se i případných předsudků.” (9. třída)
  •  “Tento projekt se mi líbil, každý z nás se něco nového naučil a ochutnali jsme jiná zajímavá jídla. Moc se mi to líbilo. Mělo by se to zopakovat.” (9. třída)

Více foto zde: http://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/EDISON_2017/