Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Pěšky nebo na kole přiblížím se ke škole

Tak zněl název projektu Světové školy, který jsme oprášili z roku 2022, protože tenkrát nám počasí nedovolilo ho dokončit. Tento projekt směřoval k cíli snížit uhlíkovou stopu třeba tím, že do školy budou děti chodit pěšky nebo na kole. Ranní část se proto týkala tomuto způsobu dopravy a zúčastnilo se jí velké mnošžství dětí. Ty si vybraly “pěškobus nebo kolobus” a dle připraveného jízdného řádu a za vedení učitelů se dostali ve čtvrtek 23. 5. do školy. Počasí bylo nádherné a celá cesta tak byla velmi příjemná.

Odpolední část pak měla za úkol nejen všechny zúčastněné naučit pravidlům dopravního provozu při pohybu pěšky nebo na kole, ale také objasnit, co je to uhlíková stopa a jak je důležité vědět, jak ji snižovat. Na návštěvníky čekala jízda zručnosti na kole, poznávání povinné výbavy kola, dopravních značek a dopravní kvíz. Každý účastník se také mohl seznímit prostřednictvím plakátů s problematikou uhlíkové stopy a z velkého množství možností si mohl vybrat tu, kterou je ochoten pro záchranu planety plnit. Tuto si každý napsal na lísteček a nalepil na uhlíkový strom.

Bohužel se této odpolední části programu zúčastnilo jen velmi málo dětí a dospělých, což nás velice mrzelo, protože jsme si na přípravě aktivit dali hodně zálažet.

A tady najdete fotky z našeho fotokoutku: