Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Čtvrťáci popřáli Zemi k jejímu svátku

22. dubna slaví svátek planeta Země. Každý rok se kolem tohoto dne děje plno akcí. Ani čtvrťáci nezůstali pozadu. V pátek jim totiž byla doručena pošta. Každý byl překvapen, protože žádné psaní nečekal. A tak se se zvědavými výrazy všichni vrhli do obálky. Všichni ze své obálky vytáhli dopis a sladké poděkování, které mělo motivovat nejen k samostatné, ale i skupinové práci. A tak to všechno začalo.

Každý byl osloven vlastním jménem, každému odesílatel napsal, proč vlastně píše v tento čas a každému se pisatel podepsal. Dopisy nebyly nijak veselé. Matička Země si totiž posteskla, že se o ni lidé špatně starají. Proto se každého zeptala, zda by on sám mohl přispět něčím, co by Zemičku alespoň trošku povzbudilo. A tak se adresáti chopisli svého psacího náčiní a jali se Zemičce odepsat. Dopis potom vložili do obálky, kterou sami vyrobili a počlivě ji zalepili.

Poté jsme se díky barevným obalům čokoládek, které jsme si s chutí snědli, rozdělili do skupinek a povídali jsme si o tom, co nám Zemička napsala. Kdo chtěl, mohl kamarádům ve skupince říct, co odepsal.

Tím to však neskončilo. Protože na nás čekal krásný den, sluníčko se pomalu klubalo na svět a začalo sílit, vytáhli jsme karimatky a šli jsme slunce pozdravit.

Nakonec každý zapsal svůj slib Zemi, který se bude snažit zase celý rok dodržovat, otevřeli jsme šampaňské, popřáli jsme Zemi pomyslným cinknutím a budeme věřit, že příští rok nám Zemička napíše pár pozitivnějších řádků.