Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

RECITUJI, RECITUJEŠ, RECITUJEME… tradiční recitační odpoledne

Úterý 26. března 2024 nebylo vůbec šedivé, jak se traduje o velikonočních svátcích.

Naopak! Bylo plné barev, dobré nálady, ale také lehké trémy a nervozity. Proč?

Tradičně se opět po roce sešli nadšenci našeho rodného jazyka, obdivovatelé psaného a především mluveného slova.

Školního kola recitační soutěže se zúčastnili žáci a žákyně napříč všemi ročníky.

Několik týdnů trvala pečlivá příprava všech účinkujících pod vedením jejich paní učitelek. Úsilí se vyplatilo a úterní recitační odpoledne se vskutku vydařilo.

Již před druhou hodinou se nedočkavé děti i jejich rodinní příslušníci začali scházet v prostorách školní jídelny, která se po odchodu posledního strávníka bleskurychle proměnila v recitační „sál“. Bílé ubrusy, občerstvení, něco dobrého na zub i k pití. Za to patří dík nejen paním kuchařkách, učitelkám, ale především vám – rodičům (maminkám, babičkám), kteří přiložili ruku k dílu a talíře se zaplnily koláčky, vdolečky, buchtami, sladkým i slaným.

Ve 14 hodin zahájila slavnostní událost paní učitelka Jana Kerbčárová, která nás celým odpolednem provázela, naší dvorní fotografkou se protentokrát stala paní učitelka A. Grossová.  

Účast byla více než překvapivá. I přes to, že některé z dětí se kvůli nemoci recitace zúčastnit nemohly, vystupovalo jich celkem 34!!!

Porota to neměla vůbec lehké – hodnocena byla nejen recitace jako taková (správná výslovnost, mluvní tempo), ale rovněž celkový dojem přednášejícího. Udělená hodnocení všech členů poroty ve složení paní ředitelky Z. Steuerové, p. P. Kubisze, p. B. Klimoškové, p. J. Houdkové a p. K. Lozertové byla následně sečtena a o prvních třech příčkách rozhodovaly často pouhé body!

Soutěžilo se celkem ve čtyřech kategoriích:

Kategorie 0 – žáci 1. ročníku

  1. místo ELENA LESZKOVÁ
  2. místo DENIS LIBERDA
  3. místo JULIE ANNA BLAHUTOVÁ

Kategorie 1 – žáci 2. – 3. ročníku

  1. místo MATYÁŠ STARÝ
  2. místo SOFIE MURÍNOVÁ
  3. místo ROMANA ŽIDOVÁ
  4. místo ROMAN ŽIDA
  5. místo GABRIELA PAVLÍKOVÁ

Kategorie 2 – žáci 4. – 5. ročníku

  1. místo EMMA GRIGORIADU
  2. místo NIKOLA REJDOVÁ
  3. místo PETRA POSOLDOVÁ

Kategorie 3 – žáci 6. – 9. ročníku

  1. místo MICHAELA MINTÁLOVÁ
  2. místo TEREZA BORDOVSKÁ
  3. místo KATEŘINA JANOŠCOVÁ

Všem oceněným patří velká gratulace. Krásné keramické medaile pocházejí od naší bývalé paní uč. Hany Cílové. Knižní ceny pro vítěze zajistila paní uč. Grossová. Děkujeme.

Nechyběla také tzv. cena laskavého diváka – vítězem se stal ten účinkující, jenž obdržel nejvíce pěnových kostiček, hlasování bylo anonymní a letošní ročník obdržel toto ocenění žák 6. ročníku Adam Josef Holub.

I když konkurence byla veliká, nikdo neodešel s prázdnou. Každý recitující obdržel účastnický list, ale především dobrý pocit z „dobře“ odvedené práce.  

Dá se říct, že se nám recitační velikonoční odpoledne vydařilo ve všech směrech a věříme, že i příští rok bude setkání příznivců nejen poezie stejně zdařilé.

Všem, kdo se na uskutečnění akce podíleli, patří velký dík.

A ještě malá třešnička na pomyslném dortu na závěr:

3.dubna nás zlatí a stříbrní vítězové z jednotlivých kategorií budou reprezentovat v OKRESNÍM kole recitační soutěže v Krnově.

Držme jim palce!

p. uč. Lozertová