Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Den se spisovatelkou

Hned první den po jarních prázdninách k nám z nedaleké Osoblahy zavítala spisovatelka Eliška Fojtová, aby nás seznámila se svou prací a nakladatelstvím s krásným jménem Pampeliškov, které jí patří. Věnovala se nejdříve třeťákům a čtvrťákům a nakonec i 6. ročníku. Všichni měli tuto besedu v rámci Šablon JAK.

Nejdříve jsme se seznámili s jednotlivými profesemi, které se podílejí na tvorbě knihy. Všechny role jsme si ve skupinkách vyzkoušeli. Redaktoři vybírali, kterému z textů se skupinka bude blíže věnovat. Spisovatel musel příběh dotvořit, korektor opravil chyby a ilustrátor nakreslil obrázek.

V další části jsme dostali rozstříhanou básničku, kterou jsme museli složit. Ty nápaditější skupinky začaly dvojicemi rýmů a postupně dali básničku o deseti kuřátcích dohromady. Podle paní spisovatleky nebyla žádná naše verze špatně, mohli jsme klidně vynechat slovíčka, která nám do básničky nepasovala. Od skutečné básničky z jedné ze spisovatelčiných knih se naše výtvory lišily jen nepatrně.

Celá trojhodinovka strašně rychle uběhla, protože všechny aktivity byly tvůrčí a bavily nás. Tak se mezi námi třeba vylíhne nový spisovatel.

Více o nakladatelství, které sídlí v Osoblaze, naleznete zde: https://www.nakladatelstvipampeliskov.cz/o-nas/