Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Světový den větru

Věděli jste, že i vítr slaví svůj svátek? Ne? Tak si představte, že ano. Pravidelně každého 15. června už od roku 2007. To byl ale tento den slaven pouze v Evropě. Od roku 2009 se slaví celosvětově.

Možná se ptáte, proč tomu tak je? Proč den větru? K čemu nám vlastně takový vítr je? Odpovědi můžete najít například zde: https://edu.ceskatelevize.cz/video/4461-brdo-a-vitr. V tomto videu jsme se dozvěděli tolik informací, až nám z toho “šla hlava kolem”.

Odbornější vysvětlení můžete najít například tady: https://www.enviweb.cz/120757.

A jak jsme se k informacím dostali my? Nebylo to zdaleka tak jednoduché – ve skupinkách jsme museli najít něco, co je společného pro: literární dílo Fráni Šrámka (Stříbrný …), známou písničku Jaroslava Uhlíře (Severní …), lidové přísloví (Sebral mu … z plachet. nebo Klátí se jako cukrová třtina ve ….), ….

Potom jsme zhlédli výše zmíněné video, ve kterém nás zaujalo například to, že největrněji je na Antartidě, kde dosahuje vítr rychlosti přes 100 km/h, že si staří Řekové mysleli, že vítr vzniká nádechem a výdechem Země, že se hurikány pojmenovávají mužskými nebo ženskými jmény podle abecedy a že se síla větru měří na Beaufortově stupnici.

Rozluštili jsme nějakou tu šifru a své poznatky jsme shrnuli na pracovním listě.