Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

BŘEZEN – MĚSÍC KNIHY aneb sedmáci jsou „fakt“ dobří! Přispěli jsme 550 Kč!

Březen nemáme spojen pouze s příchodem jara, ale také s knížkami. Už od roku 1955 je tento měsíc vyhrazen oslavě knih všeho druhu. Ani my jsme nezaháleli, a v 7. ročníku jsme věnovali tři hodiny tzv. čtenářské dílničce, v níž jsme do všech detailů rozebrali světoznámý francouzský příběh o muži, který sázel stromy. Autorem této krátké novely je Francouz Jean Giono, jehož zmíněná knížka se stala natolik známou, že byla přeložena do mnoha světových jazyků. A nejen to! Byla dokonce i zfilmována a tato animovaná adaptace patří k nejlepším dílům světové kinematografie. O tomto díle by se dalo napsat ještě nespočet řádků, ale to není ten pravý důvod, proč o knížce píši.

Naše škola je zařazena do charitativního projektu ČTENÍ POMÁHÁ. To není zajisté nic nového! Avšak poprvé jsme zkusili přispět na vybrané charity společně – táhli jsme za jeden provaz. Povedlo se.

Po zdárném zvládnutí čtenářské dílny nás čekal úkol neméně důležitý, a to vyplnit kontrolní test o knize na 100%. Nesmíme udělat žádnou chybu, pokusy jsou maximálně tři.

Po malé chvilce napětí se náš záměr podařil. Zvládli jsme testíky na jedničku, za každý splněný test nám bylo připsáno 50 Kč, celkem jsme splnili 11 variací testů ke zmíněné knize.

Dohromady jsme tedy získali „virtuálních 550 Kč“ od sponzorů projektu, což není vůbec malá částka, že. Tyto peníze jsme darovali na dvě charity, jmenovitě ČTENÍ S KUŘETEM a BÁJEČNÉ BABIČKY A ÚŽASNÍ DĚDĚČKOVÉ. Více podrobností o projektu a charitách naleznete zde: https://www.ctenipomaha.cz/

Čtení skutečně pomáhá, a to hned dvakrát! Nejen našim žákům zlepšovat se ve čtenářské gramotnosti, ale taky druhým.

p. uč. K. Lozertová