Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ pro 7. – 9. ročník v Krnově

PER ARDUA AD ASTRA – PŘES PŘEKÁŽKY KE HVĚZDÁM…

Neboli „Přes nepřízeň osudu ke hvězdám.“

Toto přísloví se váže k počátku 20. století (k roku 1912) a je hlavním mottem tzv. RAF – Royal Air Force ve Velké Británii.

Pro životopisnou inscenaci o sourozencích Brontëových si toto motto „vypůjčili“ amatérští herci/studenti z dramatického sdružení Červiven spadajícího pod Střední pedagogickou školu v Krnově na Jiráskově ulici.

A proč, když osudy čtyř sourozenců Brontëových se odehrávaly o dobré století dříve?

Odpověď není složitá… Jejich životní příběhy byly i přes nepřízeň osudu natolik zajímavé a v mnoha ohledech také inspirující, že i dnes stojí zato mladým lidem ve svém volném čase nastudovat naprosto precizní autobiografii anglických sester Anny, Emily, Charlotte, bratra Branwella, jejich tety Bety a otce Patricka.

Na počátku 19. století bylo zcela nepřípustné, aby se ženy prezentovaly v čistě mužské společnosti jako „spisovatelky“. Sestry Brontëovy se však překážkami, které jim život přichystal, nenechaly odradit a tzv. ke hvězdám díky svým ambicím a úsilí „doletěly“ a staly se svými básněmi a romány nesmrtelnými.

Hodinové představení, na které poté navázala diskuze s herci, prostor pro otázky, dotazy apod., vzniklo především obrovskou zásluhou paní Petry Severinové, která na zmíněné střední škole vyučuje. S Červivenem měla naše škola už čest před dvěma lety, kdy přijel zahrát žákům přímo k nám do Jindřichova, nyní jsme my přijeli za herci a věříme, že se návštěva divadelních her ztvárněných Červivenem stane „tradicí“ a příjemným kulturním zpestřením ke konci každého školního roku.

p. uč. Lozertová