Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

48. ročník OLYMPIÁDY V ČESKÉM JAZYCE – školní kolo

Minulý týden  21. a 22. ledna se na naší škole uskutečnilo školní kolo 48. ročníku olympiády v českém jazyce.

Soutěž je určena žákům 8. a 9. ročníků. Školního kola se zúčastnilo celkem 12 našich žaček a žáků, přičemž do okresního kola v Krnově mohou postoupit pouze dva nejlepší. Těmi se staly Adéla Posoldová z 8. ročníku a Aneta Biličková z 9. ročníku. Žačky nás budou v okresním kole reprezentovat 28. března. Držme jim palce.

Školní kolo se skládalo ze dvou částí – mluvnické a slohové, celkem bylo možno docílit 50 bodů (30 z mluvnice a 20 ze slohu).

Letošní ročník byl zaměřen na práci s větami a slovy – jejich stavbou, obsahem, na aktivní a pasivní slovní zásobu žáků, na práci s předponami, kořeny slov, dvojsmysly, slovní druhy a práci se slovesnými tvary a jejich významy. Ve slohu se zase žáci museli poprat se zajímavým tématem U nás na náměstí/na návsi. Jejich úkolem byla slohová práce – próza dle libosti (povídka, pohádka, bajka, fantasy příběh, detektivka…), avšak omezena nejen časem, ale i množstvím slov (200 – 300 slov). Rozsah práce byl pro většinu účastníků největším oříškem, ne z toho důvodu, že by si žáci nevěděli rady, ale „problémem“ bylo, že žáky počet slov limitoval. Rádi by se totiž rozepsali!

Všem účastníkům náleží zasloužená pochvala – mohou být na sebe patřičně pyšní, vítězům byly uděleny knižní drobné odměny.

  1. místo ADÉLA POSOLDOVÁ 8. ročník
  2. místo ANETA BILIČKOVÁ 9. ročník
  3. místo ADÉLA NETUKOVÁ 9. ročník
  4. místo TEREZA MRKVOVÁ 9. ročník
  5. místo ONDŘEJ MERTA 8. ročník

p. uč. Lozertová