Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Rozzářený Mikuláš v DD Černá Voda

Prosinec je pro nás všechny měsícem plným překvapení. Již od samotného začátku otevírají (nejen) děti okýnko za okýnkem adventního kalendáře a odpočítávají každičký den do Vánoc. Zdobí se okna, peče se cukroví, dovádí se ve sněhu a navozuje se “ta správná sváteční atmosféra”. Čekání na vysněné dárečky nám zpestří ještě návštěva jedné trojice. Jistě víte, o kom mluvím. Ano, trojice, které vévodí vysoký vousatý muž s berlí v ruce a vysokou čepicí na hlavě. Jeho družinu potom tvoří krásná a vždy usměvavá bytost se svatozáří nad hlavou – symbol “všeho dobrého”. A pak nesmíme zapomenout ani na toho, který řádí, běhá, je umouněný, dopadá na jednu nohu, protože má kopyto a neustále vyplazuje jazyk – mnohé děti se ho vážně bojí.

Teď už jste jisto jistě poznali Mikuláše, anděla a čerta. A jedna taková družinja přijela za dětmi do dětského domova v Černé Vodě. Její příjezd byl opravdu velkolepý. Přijeli s velkou parádou svými nazdobenými a osvětlenými vozy. Nebylo se totiž čemu divit – sladkostí, kterými jste děti obarovali, nebylo totiž málo. A to si zasloužilo pořádné divadlo.

Při čekání na příjezd celé družiny jsme slyšeli údivy dětí: “Podívej, ty dodávky řídí ČERTI!?”

Netrvalo dlouho a všichni se setkali tváří v tvář. Děti plné očekávání na straně jedné a Mikuláš se svým doprovodem na straně druhé. Dozvěděli jsme se, že mají ti loupežníci, co napravovat. Nejčastěji se prohřešují tím, že si neuklízí po sobě věci, nosí špatné známky ze školy, žalují na sebe a jsou závislí na PC hrách. Nicméně každý z nich však před ostatními slíbil, že se budou snažit se svými neřestmi něco udělat. Tak uvidíme, zda tomu tak skutečně na přes rok bude.

Každý obdržel balíček plný dobrot, vzkaz od nás ze školy (a také ze ZŠ Smetanův okruh v Krnově, která se do sbírky také zapojila), nějaké drobnosti a hlavně společný zážitek.

Co jsme dětem vůbec přivezli? Co bylo v balíčku? V krabicích? Nakouknětě…

Velmi milý kolektiv vychovatelů si pro nás připravil občerstvení, děti nám předali taštičku plnou dárečků, vyměnili jsme si několik myšlenek, popřáli jsme si krásné a pohodové svátky a vydali jsme se na cestu domů.

Všem, kteří nás podpořili ze srdce MOOOOOOOOOC děkujeme. Jsme rádi, že vás máme. <3

Obrovské díky patří také přepravní firmě KAMITIRO a firmě s papírenským zbožím VIKPAP. Děkujeme, že jste nám dovolili využít služebních vozů, kterými jsme sladkou nadílku do Černé Vody přepravili.