Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

POSTAVME ŠKOLU V AFRICE !!

Již druhým rokem se pyšníme titulem Světová škola, který nám byl propůjčen zatím na dva roky. I letos proto musíme splnit určitá kritéria, hlavně prostřednictvím komunitní akce. Ta letošní  nese název  “Postavme školu v Africe” a pořádáme ji ve spolupáci se společností Člověk v tísni. Školu stavět přímo nebudeme, ale díky charitativnímu běhu se pokusíme vybrat nějaké finanční prostředky, které nadace Člověk v tísni použije na výstavbu školy v Etiopii nebo na zakoupení školních potřeb pro tamní žáky. O tom, jak takováto pomoc v Etiopii probíhá, se můžete dočíst v následujících odkazech: http://www.skolavafrice.cz/o-etiopii.

Několik škol v Etiopii už stojí – podívejte se zde: http://www.skolavafrice.cz/skoly

A proč jsme si vybrali právě tento projekt? Protože si uvědomujeme, že vzdělání je důležité. Pro nás je chození do školy naprosto běžná věc. Někdy se nám do školy chce, občas zase ne, někdy nás výuka baví a jindy ani trošku. Zamysleli jsem se nad tím, o co bychom přišli, kdybychom do školy nechodili, nad tím, co nás na škole baví a co ne. Výtvarně jsme zpracovali své sny o budoucím povolání, a to proto, abychom si uvědomili, že bez vzdělání tohoto nedosáhneme. Pokusili jsem se zmapovat úroveň gramotnosti ve světě a zjistili jsme, že pro 61 milionů dětí je v dnešním moderním světě vzdělání stále nedostupné. Pátrali jsme po příčinách, proč děti nemohou chodit do školy, co nedostupnost vzdělání může způsobit, zaznamenali jsem zajímavé informace o vzdělávání dívek z rozvojových zemí, kterým je často možnost vzdělávat se upírána.

Víme, že jedním z práv každého dítěte je právo na vzdělání. Chtěli bychom tedy alespoň trošku pomoci těm dětem, které do školy chodit nemohou, protože školu nemají. Proto se pokusíme jim školu vyběhat. A jak to uděláme? Prohlédněte si obrázek:

vyběhej školu

V tomto týdnu přinesou vaše děti domů letáček s prosbou, abyste se stali sponzorem jejich běhu. Děkujeme všem, kteří se k nám přidají a pomohou tak postavit školu v Africe.

Sponzorem se může stát každý: rodiče, prarodiče, sourozenci, sousedi, kamarádi, známí, majitelé firem a další. Stačí jen žákovi, který bude běhat pro Afriku, přislíbit jakoukoli finanční částku (nejlépe minimálně 25,- Kč), podepsat mu sponzorský list a vyplatit mu odpovídající částku po zaběhnutí určtého počtu koleček, a to do 10 dnů po konání akce. Kolečko na našem hřišti měří cca 400m a mladší žáci uběhnou asi 2 – 3 kolečka, starší o něco více (maximální počet uběhnutých koleček bude stanoven).

Leták pro rodiče a spozorský list si můžete prohlédnout zde:

letak_pro_rodice_03_TISK

Sponzorsky_list