Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Týden globálního rozvojového vzdělávání

Týden globálního rozvojového vzdělávání je akcí, kterou každoročně pořádá nadace Člověk v tísni. Zapojují se do ně nejen školy, ale také nejrůznější organizace, a to besedami, projekty a dalšími akcemi. Téma letošního týdne je “Na jedné lodi”.

tyden_GRV_2015_mensi

Jsme na jedné lodi! Přesvědčte se v Týdnu globálního vzdělávání.

Nejsme stejní, ale máme stejné potřeby. Na Srí Lance, v Číně, Sýrii, Somálsku, Česku nebo kdekoliv jinde. Dosyta se najíst, pít čistou vodu, možnost se léčit, když potřebuji. Dopřát sobě i svým dětem vzdělání. Mít práci, která neničí zdraví a uživí mě i mou rodinu. Zazpívat si písničku, která se mi líbí. Nenechat se ponižovat. Žít v bezpečí…
Pro nás samozřejmé věci. Pro mnoho lidí na světě stále ještě nedostižný ideál. Mohu pro ně něco udělat? Chtějí pomoci? Umím se podělit o to, co umím a co mám? Jak začít a proč vůbec? Jsme na jedné lodi. Protože to, co se děje kdekoliv na světě, se týká i nás!

Týden globálního vzdělávání je celoevropská akce pořádaná od roku 1999 North South Centre při Radě Evropy, která je zaměřená na vzdělávací aktivity v oblasti globálního rozvojového vzdělávání. Věnuje se způsobům, jak ve vzdělávání přiblížit problém rovnosti, různosti a spravedlnosti mezi lidmi na lokální i globální úrovni. Hledá možnosti, jak prohloubit respekt a porozumění mezi různými kulturami. Podporuje vzdělávací aktivity, které vedou ke změně zažitých postojů a pomáhají nám cítit zodpovědnost za kvalitu života nejen v našem okolí, ale i v širším světovém kontextu.

Učí lidi konat s rozmyslem a plným vědomím odpovědnosti za aktivity, které ve prospěch druhých činíme.

V letošním roce se zapojí i naše škola, a to v rámci projektu Global schools, jehož účastníkem jsem se stali na 3 roky. V tomto týdnu probíhá příprava projektu s názvem ” Uprchlík je hlavně člověk”. Naše děti s v hlavním projektu, který proběhne 25.11.2015 dozví něco o pojmech, které slýcháme dnes a denně ze všech stran – uprchlík, běženec, migrace, imigrant atd. Zaměříme se na to, z jakých zemí migranti přicházejí a proč svoje země opouští, zhlédneme filmy, které nám tuto problematiku přiblíží, a formou dopisu se pokusíme reflektovat své zážitky a dojmy. Jsme si vědomi, že v současnosti je toto téma velmi ožehavé, ale pokud děti nebudou mít základní informace o tomto problému, nebudou si moci udělat vlastní názor.

global schools grv-logo