Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Den Země na prvním stupni

  1. dubna oslavila Den Země víc jak miliarda lidí ve 175 státech světa. Den Země se tak stal největším sekulárním svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost. Je to svátek naší Země, planety, která jediná ze všech planet sluneční soustavy umožňuje existenci života – lidí, živočichů i rostlin. Dává nám vzduch, který dýcháme, vodu, kterou pijeme, jídlo, bez kterého bychom nemohli být, prostor, ve kterém žijeme a mnoho dalšího. A my lidé jsme si dlouhou dobu mysleli, že toto bohatství je jenom pro nás a že je nevyčerpatelné. Ale ono tomu tak není. Na naší matičce Zemi žije i přemnoho dalších živých tvorů a rostlin, kteří Zemi ke svému životu potřebují stejně tak nutně jako člověk.

Žáčci z první, druhé a třetí třídy si poslechli přednášku paní učitelky Ludmily Schoffartzikové „Význam včel pro planetu Zemi“. Podle keltské legendy jsou Včely sluneční bytosti z jiného světa s božskou podstatou. Představují dokonalý smysl pro pracovitost, komunitu a také oslavy, což dokazuje i jejich sluneční tanec (Sun dance), který dnes chápeme jako důmyslnou formu dorozumívání. Včely představují život samotný, spojují Slunečního Boha (Sluneční Vítěz) a Bohyni Vegetace (Květinová Dívka) dohromady. Bez tohoto spojení by život v podobě nádherných květin, které vypadají jako pozemská Slunce (děti Slunce a Vegetace), nemohl existovat.

Další program za krásného, slunečného počasí byl zahájen na prostranství před školou, kde byly dětem rozdány ochranné pracovní pomůcky a všichni jsme se zapojily do úklidu kolem školy. Pak jsme si vyšli na vycházku do okolní přírody, kde jsme si všímali probouzejících se živočichů a kytiček plných pylu. Práci s očistou kousku naší planety jsme spojili s fotografováním zvířátek, květin a stromů. Nakonec jsme si promítli fotografie úchvatných scenérií z různých koutů naší planety. A jak zní náš vzkaz všem lidem, kteří mohou jako my podpořit Den Země?

Lidé

  • Zúčastněte se Dne Země ve vašem okolí
  • Šiřte mezi známými myšlenky Dne Země
  • Buďte ohleduplní k naší planetě

Další fotky k nahlédnutí zde: http://zsjindrichov.rajce.idnes.cz/Nase_Zeme

DSCN4338 DSCN4342 DSCN4347 DSCN4355 DSCN4360 DSCN4379 DSCN4383 IMG_3135 IMG_3147 IMG_3157