Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Někde málo, jinde moc, jídlo volá o pomoc

Tohle byl název projektu, který probíhal v rámci Světové školy ve 4. ročníku. Po té, co jsme zhlédli takřka šokující záběry z dokumentárního filmu z popelnice do lednice, jsme pochopili, že plýtvání je globální problém, který se týká každého člověka. Na úvod projektu jsme díky matematickým rébusům doplnili věty se základními informacemi o plýtvání potravinami ve světě. Pak jsme se slabikovým rébusem a podle pokynů vytvořili přehled, čím se nejvíce plýtvá. Rozdělili jsme se do mateřských skupin, ve kterých jsme společně pracovali. Po chvíli se z nás stali experti, kteří v expertních skupinách zpracovávali jedno téma a učili se ho pochopit tak, aby získané informace mohli předat ostaním členům své mateřské skupiny. K tomu ještě vytvořili křížovku a připravili si testové otázky, kterými pak zjišťovali, co si z jejich vyprávění zapamatovali ostatní členové. V mateřských skupinách jsme se pak dověděli, jak se podílet na šetření potravinami doma a to tím, že se je naučíme správně skladovat v ledničce. Výsledkem společné práce pak byla velká lednice naplněná obrázky potravin přesně pdle pravidel. Dověděli jsme se, co nám říkají informace o spotřebě na obalech potravin, co je to metoda FIFO a nakonec jsem vytvořili plakáty s tématikou proti plýtvání potravinami.

Toto všechno se stane základním stavebním kamenem pro velkou komunitní akci, která se v naší škole uskuteční v květnu 2015.

někde málo01 někde málo02 někde málo03 někde málo05 někde málo04 někde málo06 někde málo07 někde málo08 někde málo09 někde málo10 někde málo12 někde málo13 někde málo14DSCN2619DSCN2616DSCN2618DSC_0670