Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

NÁVŠTĚVA KOZÍ FARMY pana Kristiníka v Arnultovicích aneb V KOZÍM SÝRU NAJDEŠ SÍLU

V brzké pondělní ráno 23. října, kdy ještě nebylo vidět ani vycházející sluníčko, se žáci 6. ročníku sešli na autobusové zastávce u školy směr Arnultovice.

Cílem výpravy byla KOZÍ FARMA pana Petra Kristiníka v Jindřichově-Arnultovicích. Počasí se po víkendu umoudřilo a naštěstí nám nepršelo ani nebyla velká zima, takže jsme i přes ranní hodiny akci zvládli zcela bez problému.

Na farmě nás přivítala koza Klára s kozlem Matějem, krocan Vojta s krůtou Anežkou, psí hlídači  s pekingskými kachnami i slepicemi, snad nejhlasitěji o sobě dávali znát 2 kohouti.

Na farmě jsme se seznámili s jejím chodem, pan Kristiník nám dopodrobna objasnil, co vše je potřeba zajistit a obstarat, aby takovýto podnik fungoval po všech stránkách, zvířata měla dostatek pohybu, stravy a celkové péče. Asi málokdo z nás tušil, že přibližně 30 koz spotřebuje za týden odhadem 500 kg sena, že 1 koza nadojí v průměru 3 – 4 l mléka za den, že může dávat mléko pouze zhruba půl roku, že je březí 5 měsíců, že mezi nimi existuje přísná hierarchie a co je hlavní – že i koza vyžaduje několikrát do roka pedikúru!!! Nebo manikúru??? Vyberte si.

Mohli jsme nahlédnout do prostor, kde se kozy dojí a kde se rodí na jaře nová kůzlata. Momentálně byl v těchto prostorách umístěn zraněný kohout, kterého si odvážlivci mohli pohladit.

Necelé 2 hodiny, jež jsme měli pro naši exkurzi vymezeny, uběhly doslova jako voda. Během nich jsme stihli nahlédnout i do místnosti, kde se vyrábějí sýry, tvaroh, jogurty. Nechyběla ani ochutnávka pravého kozího tvarohu! Výborný!

Na závěr přiložili kluci ruku k dílu a pomohli dát pod střechu zrovna přivezený balík sena.

Manželům Kristiníkovým patří za jejich vstřícnost a věnovaný čas našim dětem velký dík.

Přejeme jim v jejich podnikání mnoho úspěchů.

VŘELE DOPORUČUJEME NÁVŠTĚVU.

p. uč. K. Lozertová