Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Zámek Linhartovy je vážně nabušený exponáty

Třeťáci, čtvrťáci a páťáci vyrazili v pátek po státním svátku na prohlídku nedalekého zámku – zámku Linhartovy. Nejprve nás milým slovem přivítal kastelán – pan Jaroslav Hrubý, který nás celým zámkem provedl. Vůbec jsme netušili, co se za zdmi tohoto krásného objektu ukrývá…

Zjistili jsme, že byl zámek původně zdevastován, zničen vichřicí, měl být dokonce srovnán se zemí. Později sloužil jako sklad a v docela žalostném stavu ho za symbolické peníze získalo Město Albrechtice. Zanedlouho na to se kolem současného kastelána pana Jaroslava Hrubého seskupilo několik nadšenců a příznivců umění, kteří na vlastní náklady začali vnitřní prostory zámku vyklízet a dnes… wow… v sezoně ho navštíví 15 000 až 20 000 návstěvníků. Ti se mohou kochat nejen vlastní tvorbou již zmíněného kastelána. Mohou spatřit mnoho vystavených předmětů soukromých sbírek. My jsme viděli například sbírku modelů aut, kytar, hliněných soch, obrazů, broušeného skla, loutek, loveckých trofejí, vycpaných zvířat,… Dominantou určitě byly papírové (kašírované) sochy v životní velikosti, které jsou po zámku tematicky rozloženy.

Expozice se pravidelně několikrát do roka mění, takže pokud přemýšlíte nad návštěvou, určitě neprohloupíte. Vážně je na co koukat.