Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

SLAVNOSTNÍ VERNISÁŽ ZA NÁMI

Ve čtvrtek 30. března 2023 v 10 hodin se náš žák 9. ročníku, Ondřej Merta, osobně zúčastnil slavnostní výtvarné vernisáže, která se konala u příležitosti stého výročí úmrtí Gustava Eiffela, básníka ocelových konstrukcí, specifických technik, ornamentů a tvarů.

Ve foyer Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě je instalováno na 150 těch nejlepších prací – úžasné malby, kresby a grafiky, které byly vybrány odbornou porotou ve složení Mgr. Tereza Šimonková (Jazykové gymnázium Pavla Tigrida), Mgr. Alena Gliwitzká, Mgr. Adéla Trusinská (Wichterlovo gymnázium) a Mgr. Milan Cieslar, PhD., (vedoucí katedry výtvarné výchovy PdF OU).

Do výtvarné soutěže POEZIE ŽELEZA se zapojilo celkem přes 2000 žáků ze 47 škol, a proto je velikým úspěchem, že naše škola se může pyšnit tím, že mezi zmíněnými nejlepšími vystavenými pracemi jsou díla hned dvou našich žáků. O tom, že práce Ondřeje Merty z 9. ročníku bude na výstavě zastoupena, jsme věděli, ale přímo na místě jsme byli mile překvapeni zjištěním, že také výkres naší žačky z 8. ročníku, Natálie Holubové, byl rovněž mezi nejlepšími pracemi na vernisáži k vidění. Gratulujeme!

Součástí této kulturní události bylo též vystoupení pěveckého sboru a video-pozdrav velvyslance Francie v ČR pana J. E. Alexis Dutertre, nechybělo ani drobné občerstvení a malý dáreček v podobě Eiffelovky vytvořené s pomocí 3D tiskárny. Děkujeme.

I když se naši žáci neprobojovali mezi 30 těch nej, patří jim velký dík za reprezentaci naší školy a její zviditelňování nejen v rámci Moravskoslezského kraje. Konkurence byla totiž jak z řad českých žáků, tak z řad žáků francouzských a ukrajinských.

p. uč. Lozertová