Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Ponožkový den pro “Downíky”

Celý minulý týden jsme měli rozjetou ponožkovou výzvu. S žáky jsme se právě dnes, 21. 3. 2022, podívali blíže na lidi mající Downův syndrom. Na youtube se můžete společně s námi podívat na krátké video o dětech a jejich maminkách: https://www.youtube.com/watch?v=Biex1XR_mpo.

Přoč zrovna 21. 3. ?
2️⃣1️⃣▪️3️⃣ – právě 21. chromozom mají lidé s Downovým syndromem hned 3krát.

Downův syndrom je považován za genetickou náhodu, případně nehodu (dochází k ní nejčastěji při splynutí vajíčka a spermie, kdy hned v prvotní buňce zůstane chromozom navíc a každá další buňka pak pokračuje v dělení již s touto vadou).

Proč k této genetické odchylce dochází, to se prozatím nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Je však prokázáno, že nic, co rodiče učinili před nebo v průběhu těhotenství, NEMÁ za následek narození dítěte s Downovým syndromem.

Downův syndrom je tedy čistě náhodný jev, za jedinou prokázanou souvislost zvyšující pravděpodobnost jeho výskytu se považuje věk rodičů – matky nad 35 let a otce nad 50 let.

Downův syndrom se vyskytuje celosvětově ve všech zemích, národech, etnikách i sociálně-ekonomických třídách.

Proč zrovna 🧦PONOŽKOVÝ den?

Protože nožky patami k sobě znázorňují právě chromozom X, který mají lidé s Downovým syndromem NAVÍC a liché 🧦 ponožky podtrhnou jeho výjimečnost.

TEXT PŘEVZAT Z: https://www.facebook.com/logopedieJINAK.cz/

Tentokrát se k nám dostaly fotky opravdu i ze vzdálených koutů světa. Jako příklad uveďme anglický Liverpool. Již tradičně nemohou chybět fotky našich žáků a jejich rodin. Jaké poklady máme tedy letos ve sbírce???

Při pondělním dni se zapojily i celé třídy na naší základní škole.

Podpořili nás také naši nejmenší … MŠ Vysoká i MŠ Jindřichov

A také nás mile překvapili žáci ze ZŠ a MŠ Jižní Česká Lípa <3

Pro rok 2022 se učitelský sbor připravil. Přispěli jsme na dobrou věc, pořídili jsme si tematické ponožky, doplnili jsme pozadí podle našich zájmů. Poznáte naše nožky??? 🙂

Děkujeme, že jste nás opět podpořili a šli do toho s námi.