Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

POMÁHÁME DÁL, PROTOŽE NÁS TO BAVÍ

Neuběhly ani dva týdny od doby, kdy jsme se pochlubili úspěchy našeho žáka sedmého ročníku, Tomáše Krče v projektu „Čtení pomáhá“. A máme zde další úspěšné čtenáře, kteří nejen tím, že čtou, pomáhají sami sobě, ale také druhým lidem, například zdravotně postiženým či jinak znevýhodněným.

Primárně je prozatím projekt zaměřen na čtenáře 2. stupně naší školy, avšak začíná probouzet zájem i u žáků mladších, což nás velice těší.

Adéla Netuková a Bára Šindelářová, žákyně 8. ročníku, nezahálely a přispěly svou četbou již šesti knih na nejednu charitativní sbírku a pokračují dále. Adéla do projektu zapojila také svého bratra Tomáše ze 4. třídy, kterého čtení rovněž velice baví. Tomáš sám na jedničku zvládl testy O pejskovi a kočičce, Dášenka čili život štěněte, Dějiny českého národa, Harry Potter a kámen mudrců, Harry Potter a tajemná komnata, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Mach a Šebestová.

Děvčata zase zaujaly knihy jako Bílý tesák, Deník Anny Frank, Malý princ, Harry Potter a relikvie smrti, Orwelova Farma zvířat či Pes Baskervilský.

O zapojení do projektu projevily zájem i děti z 3. ročníku paní učitelky Cílové. V brzké době se tedy můžeme těšit na další aktivní čtenáře – pomocníky.

Věříme, že se postupně přidá čím dál více takovýchto čtenářů naší školy a slovo „pomáhat“ získá skutečný a hlavně hmatatelný význam. Není nic lepšího, než rozdávat svým vlastním přičiněním radost druhým a současně přitom vzdělávat i sám sebe. p. uč. Lozertová