Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Bádání jede v plném proudu

Tentokrát se členové badatelského klubu vrhli na lekci s názvem: “Nejčastější jméno na naší škole.” Tato lekce se prolíná s matematikou, protože si díky ní žáci vyzkouší provést anketu, kterou budou zpracovávat a vytvářet grafy. Cílem badatelské lekce je práce ve skupině, komunikace, systematické zaznamenávání a ověřování hypotézy.

V první části se žáci rozdělili do dvou skupin (jedna skupina se věnuje holčičím jménům, druhá zase jménům klučičím). Žáci si položili otázku: „Které je nejčastější holčičí a chlapecké jméno v naší škole?” Nezbývalo než to jít prozkoumat podrobněji.

Obě skupiny si formulovaly svou hypotézu. Všichni dali hlavy dohromady a šlo se na plánování a přípravu samotné anylýzy naší školy. Vznikaly zaznamenávací tabulky, připravoval se plakát na závěrečné vyhodnocení. Po této fázi nastal čas na samotný sběr dat. Následující dny se výzkumné skupinky pohybovaly po škole a zapisovaly potřebné informace.

Po jarních prázninách se vrhneme do vyhodnocování a tvorby grafů. Uvidíme, jaké jméno se nejčastěji říká u nás ve škole a zda se potvrdí obě hypotézy 🙂