Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Dne 3. dubna 2024 se 8 našich žáků a žákyň, kteří se umístili ve školním kole recitační soutěže na předních příčkách, zúčastnilo „souboje“ v recitaci na vyšší úrovni – v okrese.

Letos se okresní kolo konalo poprvé v krásné zrekonstruované budově ZUŠ na Náměstí míru v Krnově. Důstojné prostředí v historické budově o to více umocnilo atmosféru této události.

Soutěžilo se celkem v pěti kategoriích a to v neuvěřitelném počtu recitátorů, který se bezmála blížil k sedmdesátce! Co si budeme povídat, tréma v takovémto případě byla skutečně velká. Předstoupit před porotu složenou ze samých odborníků na náš rodný jazyk a umělecký přednes obecně vyžaduje nemalou odvahu, kromě porotců vás totiž bedlivě poslouchají také ostatní soutěžící a přemýšlejí nad tím, jestli jste udělali nějakou tu chybičku, či nikoliv a zda se náhodou jejich šance umístit se na stupních vítězů přeci jen o kousíček nezvětšují.

Naši školu reprezentovali v 0. kategorii Elena Leszková, v 1. kategorii Sofie Murínová a Matyáš Starý, v 2. kategorii Emma Grigoriadu a Nikola Rejdová, v 3. kategorii Kateřina Janošcová a ve 4. kategorii Tereza Bordovská s Michaelou Mintálovou.

Soutěžící se během celého dopoledne museli obrnit velkou trpělivostí, porotu čekal po každém kole nelehký úkol rozhodnout, kdo svým výkonem nad ostatními vynikl více či méně, zda správně artikuloval a jeho přednes splňoval ta nejnáročnější kritéria.

Blížilo se k poledni, všichni jsme již napjatě očekávali výsledky, porotci za dveřmi vypisovali diplomy. Atmosféra houstla.

A JAK TO TEDY VŠECHNO DOPADLO?

Z okresního kola recitační soutěže si odnášíme hned 2 „MEDAILE“!

Elena Leszková se umístila ve své kategorii na stupínku nejvyšším a Matyáš Starý vybojoval ve své kategorii krásné bronzové místo.

VELKÁ GRATULACE!

Radost je veliká, všem žákům a žačkám, kteří reprezentovali naši školu, náleží obrovská pochvala a získanými diplomy se již nyní můžete „kochat“ na chodbě hlavní školní budovy.

A milá tečka na závěr – všem našim recitujícím držel na dálku palce herec Tomáš Hanák a složil pro nás také krátkou motivační báseň:

Přeji – a nařizuji – dětem i Katce

Ať jde všechno hladce

Ať sykavky syčí a nosovky nosí

Ať k dílům máte souhlasy OSY

A hlavně ať z toho máte Radost!

A dost!

Tomáš Hanák

p. uč. Lozertová