Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Nicholas Winton – Síla lidskosti

Ve středu 25. října 2023 zhlédli žáci 8. a 9. ročníku dokumentární film Mateje Mináče „Nicholas Winton – Síla lidskosti“, který zachycuje události  záchrany 669 židovských dětí, které byly zásluhou Nickyho Wintona  několika transporty odvezeny z Československa do Velké Británie, kde byly umístěny do pěstounských či adoptivních rodin.

Tento dokument představuje Wintonovo úsilí a prozíravost velice tíživé situace Židů před II. světovou válkou. Žáci se dozvěděli, jakým způsobem probíhaly přípravy na odvoz židovských chlapců a děvčat, jak se jim v náhradních rodinách žilo, jaké pocity měli, když po válce zjistili, že nikdo z jejich rodičů ani příbuzných nepřežil nacistické běsnění v koncentračních táborech. Film dále zprostředkoval informace o následujícím životě mnoha zachráněných, z kterých se stali lékaři, umělci, vědci, politici apod. a rozprchli se do mnoha končin světa. Zajímavou informací se pro žáky stal fakt, že Wintonovy děti stále žijí, některé se dokonce s Wintonem osobně setkaly a vyjádřily své poděkování za svoji záchranu (dlouhé desítky let totiž neznaly jméno svého záchránce, domnívaly se, že jim pomohla některá  mezinárodní organizace). Velice působivou scénou filmu bylo setkání s již zmiňovanými zachráněnými dětmi.

Po skončení dokumentu proběhla krátká beseda s moderátorem a dramaturgem panem Zdeňkem Tulisem, který je blízkým spolupracovníkem režiséra filmu Mateje Mináče a který se s Nicholasem několikrát setkal i osobně. Jeho slova na všechny moc zapůsobila. Pan Tulis pověděl o Wintonovi mnoho zajímavých informací. V mnoha zúčastněných se mu snad podařilo probudit právě onu lidskost, na kterou se v dnešním světě poněkud zapomíná.

Film byl velice poutavý a dojemný. Na každém zanechal své stopy a mnohým mladým ukázal, že ne všechno se v životě dělá pouze ze zištných důvodů. Možná, že se někteří ode dneška budou řídit Wintonovým mottem: „Když můžu, pomůžu.“