Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Exkurze na jižní Moravu

Ve středu 7. 6. 2023 se v 6:30 hodin ráno schází žáci 5., 7. a 8. ročníku, aby za chvíli vyrazili autobusem do Strážnice. A co tam? No přece seznámit se s výrobním procesem  známých strážnických brambůrek Hobža. Po příjezdu na místo se nás ujal milý pán, který nás nejdříve uvedl do historie. Dozvěděli jsme se, že první brambůrky vyrobili manželé Hobžovi  v roce 1988, kdy je napadlo hodit na pánev  pár nakrájených brambor, aby hosté letního kina měli k pivu co zakousnout. Tehdy ale ani jeden z nich netušil, že za pár let poté povedou prosperující firmu. Také nás uvedl do základů výroby brambůrek – co vše je zapotřebí, kolik brambor denně spotřebují, že ne každý brambor je vhodný či jaké příchutě jsou k dispozici (více než 25). Poté jsme vstoupili do velké výrobní haly. Zde jsme měli možnost se seznámit s procesem výroby, a to od roztřízení, očištění, krájení, proplachování, sušení, smažení a nakonec balení. K našemu údivu vše obstarává technika a zaměstnanci dohlížejí na správný chod těchto strojů. Na závěr prohlídky jsme byli všichni obdarování balíčkem brambůrků.

Poté jsme se autobusem přemístili do nedaleké salaše Tvarožná. Přivítali nás tam prasátka, kozy, ovce, slepice a dva oslíci. Seznámili jsme se se vzácnou dřevinou „oskeruše“, z jejichž plodů se vyrábí bylinné likéry, kapky, džemy a pálenka. Také jsme měli možnost si prohlédnout a zakoupit produkty vyrobené z tohoto stromu rostoucího pouze v tomto kraji.

Na závěr našeho výletu jsme nesměli opomenout krátkou zastávku v nákupním centru v Olomouci, kde jsme se po perném dni občerstvili a zakoupili našim nejbližším dárky pro radost.