Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

OLYMPIÁDA V ČESKÉM JAZYCE – ÚSPĚŠNÉ OKRESNÍ KOLO

Pondělní mrazivé ráno, 3. dubna 2023, jarní příjemné teploty v nedohlednu.

Tomáše Krče a Adélu Posoldovou z 9. ročníku čekala cesta vlakem do Krnova. Zmíněný den totiž reprezentovali naši školu v okresním kole z českého jazyka. V 8 hodin prezence účastníků, vylosování soutěžního čísla 21 a 4. Snad nám přinesou trošku toho štěstí. A přinesla.

O půl deváté vše započalo. 35 úspěšných žáků a žaček ze školních kol olympiády v českém jazyce poměřilo své síly v kole okresním ve SVČ Méďa v Krnově.

Celou hodinu se soutěžící maximálně soustředili na plnění mluvnických úkolů různého typu a náročnosti. Následovala krátká pauza a než stačili účastníci alespoň na chvíli načerpat nové síly, už jim byla rozdána druhá část soutěže – slohová, tvůrčí. Tématem letošní „slohovky“ se stal podařený, či nepodařený aprílový žert. Dalších 60 minut uteklo doslova jako voda a porotu složenou z řad češtinářů a češtinářek čekal nelehký úkol posoudit, která díla budou ohodnocena co nejvíce body.

Našim žákům patří velké uznání, že jindřichovskou základní školu reprezentují nejen na soutěžích češtinářských, ale rovněž matematických, anglických, zeměpisných…

Gratulujeme Tomáši Krčovi, který se „dělí“ s dalšími dvěma žáky o krásné 8., 9. a 10. místo z 35.

Vzhledem k velké konkurenci se jedná o skutečně moc pěkný výsledek (olympiády se účastnili žáci jak základních škol, tak rovněž gymnázií).

p. uč. Lozertová