Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Osmáci a deváťáci “uklízeli Česko”

UKLIĎME ČESKO je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky, a dokonce na pár místech mimo ni. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek.

Do této akce se stejně jako loni zapojili i žáci a žákyně naší školy.

Oficiálním úklidovým dnem byla pro tento rok zvolena sobota 6. dubna 2024, avšak nejen žáci 8. a 9. ročníku se zapojili „až“ v průběhu tohoto týdne, konkrétně ve středu 10. dubna.

I když od rána vypadalo počasí tzv. všelijak (všichni jsme sledovali během dopoledne, zda bude pršet, či nikoliv), dešťové kapky se nakonec Jindřichovu vyhnuly. Vybaveni rukavicemi a odpadkovými pytli jsme se v rámci odpolední výuky dali do práce.

Vytvořili jsme trojičky, vzali pytle s sebou pro jistotu do zásoby a vyrazili do blízkého i lehce vzdálenějšího okolí školní budovy. Původně jsme si říkali, jestli vůbec ještě nějaké to smetí a odpadky vůbec nalezneme a nejdeme tzv. s křížkem po funuse, neboť před námi se do úklidu pustili i rovněž žáci 6. a 7. ročníku, avšak opak byl pravdou!!!

Nestačili jsme se divit, co vše je možno najít – špunt k vaně, staré zpětné zrcátko od auta, nespočet lahví skleněných i plastových, zbytky střešní krytiny, plechovky, oblečení, sáčky, a tak by náš výčet „smetí“ mohl dobrých pár řádků pokračovat. Ještě že jsme si ty náhradní pytle vzali.

Někteří žáci se do úklidu obce pustili skutečně s plným nasazením! Vždyť by čisté a upravené prostředí, v němž žijeme, mělo být pro nás všechny samozřejmostí!

Pevně věříme, že příští rok se do této akce budeme moci opět zapojit a udělat naše okolí pěknější.

p. uč. K. Lozertová a p. uč. A. Dudicová, 12. 4. 2024