Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Třeťáci oslavili svátek všech stromů

20. říjen je den, kdy slaví svátek Vendelín, ale také den, kdy slaví v České republice svůj svátek STROMY. Tradici oslavovat stromy zavedl „Svaz spolků okrašlovacích“ a první stromová oslava, která svátek stromů zpopularizovala, proběhla v několika českých městech již v dubnu roku 1906. Přemýšlíte nad tím, proč právě říjen, když se ve světě běžně slaví Dny stromů na jaře nebo v létě? V našich zeměpisných šířkách je přece v říjnu na stromy ta nejúchvatnější podívaná! Ale existuje i další důvod. Smyslem oslav Dne stromů je hlavně to, aby se vysazovaly stromy nové a k tomu je říjen nejvhodnější měsíc v roce.

Více informací se dočtete například zde: https://phytos.cz/magazin/den-stromu/.

Teď ale k tomu, jak jsme tento den oslavili my…

Celé tři vyučovací hodiny jsme věnovali aktivitám, které měly leccos společného se stromy. Začali jsme krátkou rozehřívací aktivitou – každý z nás dostal kartičku, na které byla rozházená písmena, my jsme měli přijít na to, jaké slovo lze z písmen poskládat a slova napsat na tabuli. Když jsme našli všechna slova, hledali jsme, co mají společného a přišli jsme na to, že je to strom, les.

Hned na to navázala debata o tom, proč jsou pro nás stromy tak důležité a zjišťovali jsme, proč je vůbec potřebujeme. Hledali jsme vlastnosti stromů a taky vše, co je se stromy spojeného, a to ve skupinkách. Své postřehy jsme porovnali.

Potom nás čekala postřehovka – pod šátkem se před námi schovávalo několik předmětů, které se nám ukázaly asi na minutku a půl. Beze slov jsme pozorně sledovali, co vidíme, abychom potom zapsali vše, co jsme si zapamatovali. Zjistili jsme, že mají opět společnou jednu věc – strom.

V matematice jsme lehce navázali a prostřednictvím násobení a dělení číslem 6 jsme nalezli zašifrovaný obrázek.

A v prvouce jsme vyběhli do areálu školy, abychom načerpali energii, našli co největší list, nebo si poskládali srdíčko.

Stromům přejeme vše nejlepší!!!