Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Slavíme světový den vody

Od roku 1993 byl světový den vody stanoven na 22. 3. Tento významný den nám přímo nahrál do karet. Pro účastníky přírodovědného kroužku jsme připravili několik aktivit, abychom se s tímto dnem seznámili.

Pro více informací o světovém dní vody nahlédněte zde: https://www.enviweb.cz/90735

Nejprve jsme malým badatelům neprozradili, co nás v kroužku čeká. Ale rovnou jsme se pustili do první aktivity. Každý dostal 6 lístečků, na které po zamyšlení měl napsat 6 “věcí”, bez kterých i nedokáže představit svůj život a považujeme je za nejdůlěžitější ve svém životě. S obrovským nasazením se do této činnosti všichni pustili. Ale to nejtěžší měli před sebou. Museli se rozmyslet, s čím se dokáží rozloučit. Postupně odhazovali jeden papírek za druhým, až před nimi stálo nejsložitější rozhodování. Museli si nechat každý pouze jednu jedinou věc. Na závěr této aktivity jsme se pobavili o našich myšlenkových pochodech. Bylo krásné sledovat a poslouchat jednotlivé názory. Nakonec jsme se dostali k tomu, že si nedokážeme život představit bez rodiny a lásky, ale zazněla i voda a zvířata.

Tímto jsme se dostali k tématu, že voda je opravdu nedílnou součástí našich životů. Žáci pracovali kolektivně a pustili se do brainstormingu. Jejich úkolem byla napsat vše, co je napadne, když se řekne voda.

Prozatím jsme se zaměřovali pouze na vodu, kterou všichni dobře znají. Ale ještě nás čekala jedna činnost. Seznámili jsme se s pojmem virtuální voda a zamysleli jsme se, kolik vody je potřeba, abychom měli věci, které jsou pro nás naprostou samozřejmostí.

V tomto kroužku jsme se dozvěděli opravdu spoustu nových a zajímavých informací.